1515

Stockholmsbörsen: Rejält bra drag på aktiekurserna

Kurserna på Stockholmsbörsen fick en stigande start på torsdagen i linje med de ledande Europabörserna.

En stark utveckling för USA-börserna efter onsdagens Stockholmsstängning bidrog till den positiva utvecklingen, liksom en imponerande försäljningssiffra från klädkedjan H&M för augusti månad.

SIX Generalindex var klockan 09.xx upp 2,0 procent till 276 medan OMXS30-index ökade 2,2 procent till 910. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 3 miljarder kronor.

Angela Merkel och Nicolas Sarkozy var efter ett möte med Greklands premiärminister Giorgios Papandreou överens om att Greklands framtid är i eurozonen. Papandreou bekräftade att Grekland ska genomföra åtgärder för att hålla sina löften.

Klädkedjan H&M:s totala försäljning steg med 8 procent under augusti, jämfört med motsvarande månad föregående år. I jämförbara butiker var försäljningen oförändrad. Förväntningarna låg vid en total försäljningsökning om 1,8 procent och en minskning i jämförbara butiker om 7,7 procent. Aktien klättrade 6,3 procent till 196,50 kronor.

"Augustisiffrorna var jättestarka jämfört med konsensus. Sedan var det ju en positiv kalendereffekt om ungefär två procent, men även rensat för det så var det en väldigt stark underliggande utveckling. Så aktien ska upp ordentligt på det här tror jag", sade en analytiker till Nyhetsbyrån SIX.

Volvos lastbilsleveranser steg med 35 procent i årstakt under augusti. I juli var årstakten +18 procent och under juni +27 procent. Aktien gick fram 3,0 procent till 73,50 kronor.

Alliance Oil ser ut som ett fynd om oljepriset inte går under intervallet 80-100 dollar per fat, skrev Dagens Industris månadsmagasin Dimension och rekommenderade köp av aktien. I genomsnitt ligger analytikernas riktkurs runt 130 kronor. Aktien avancerade 7,9 procent till 83,75 kronor.

JP Morgan höjer rekommendationen på MTG till övervikt, från tidigare neutral. Anledningen är den senaste tidens svaga utveckling. Riktkursen på mediebolaget sänks dock från 474 kronor till 389 kronor. Aktien förbättrades 4,5 procent till 401,50 kronor.

Axis öppnar ett försäljningskontor i Mexiko. Bolaget ser ett stort intresse för nätverksvideo på marknaden och med lokal närvaro stärker företaget möjligheten att bearbeta marknaden i Centralamerika. Aktien adderade 2,7 procent till 115,50 kronor.

Bland de mindre bolagen ökade East Capital Explorer 6,7 procent till 55,50 kronor. Kapitalförvaltarens styrelse har beslutat att utnyttja bemyndigandet för återköp av egna aktier.

Handelskedjan Swedol ökade försäljningen med 20,9 procent i augusti jämfört med samma månad i fjol. Hittills i år är försäljningsökningen 15,4 procent. Aktien höjdes 6,1 procent till 24,30 kronor.

Programvarubolaget Readsoft stärktes 6,9 procent till 15,40 kronor och verkstadsföretaget Elos tog sig upp 10,8 procent till 45 kronor efter köprekommendationer från Veckans Affärer.

BioInvent steg 2,3 procent efter att holländska Kempen utfördat en köprekommendation med riktkurs 30 kronor på aktien.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?