1515

Stockholmsbörsen: Kurserna klättrar brant

Stockholmsbörsen tog en mer tydlig riktning uppåt vid lunchtid på onsdagen, i likhet med övriga Europa. Börshumöret steg med hjälp av indikationer från Kina om att landet är villigt att ge finansiellt stöd till krisdrabbade europeiska ekonomier, och fortsatta strävanden om att lätta på den spända situationen inom euroområdet.

Omkring klockan 13.00 var storbolagsindexet OMXS30 upp 1,5 procent till noteringen 892. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 6,7 miljarder kronor. Den totala omsättningen, inräknat Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 10,0 miljarder kronor.

I Europa var det regionala indexet Euro Stoxx 50 upp 2,1 procent. Frankfurtbörsens DAX-index steg 2,4 procent och Londonbörsens FTSE 100 avancerade 1,5 procent. Parisbörsens CAC 40 var upp 1,9 procent, efter en återhämtning från branta nedgångar för de franska bankerna i öppningshandeln.

Uppgångarna i Europa hade vid lunchtid breddats, men med viss ledning av bilindustrin, energi och teleoperatörer.

Den svenska kronan försvagades mot dollar och euro. På räntemarknaden var den svenska tioåriga obligationsräntan upp 6 punkter till 1,83 procent.

De europeiska ledarna fortsatte sina strävanden för att gjuta olja på de stormiga finansmarknaderna. Under onsdagskvällen kommer genomförandet av den uppgörelse om stöd till Grekland som nåddes den 21 juli att diskuteras mellan den grekiske premiärministern Giorgos Papandreou, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

Från EU-kommissionen kom ett förslag om att sänka räntemarginalen och förlänga löptiderna på EU:s nödlån till Irland och Portugal.

Pressen för de franska bankerna lättade efter att Moody's på onsdagen sänkt sina kreditbetyg med ett betygssteg för Société Générale och Credit Agricole. Vad gäller BNP Paribas valde Moody's att förlänga sin granskning. Efter ett initialt fall noterades relativt milda nedgångar för Société Générale och BNP Paribas vid lunchtid, medan Credit Agricole steg 2,6 procent.

Ett annat ämne för tolkning av investerarna var uttalanden från Kinas premiärminister Wen Jiabao om att de utvecklade ekonomierna själva måste se om sina hus, och inte sätta sin lit till stöd från Kina. Samtidigt sade han att Kina är villigt att investera mer i Europa.

Zhang Xiaoqiang, vice ordförande för Kinas nationella kommission för utveckling och reformer, sade senare att Kina är villigt att köpa statspapper från krisdrabbade länder, enligt Bloomberg News.

I det övriga europeiska nyhetsflödet rapporterade Storbritannien en lägre ökning av antalet arbetslösa under augusti än väntat. Ökningen blev 20.300 mot en väntad ökning på 35.000. Arbetslösheten var 4,9 procent i augusti, mot väntade 5,0 procent.

Industriproduktionen inom EMU ökade 1,0 procent i juli jämfört med juni, och 4,2 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Förväntningarna låg på en ökning med 1,5 procent jämfört med föregående månad, och med 4,6 procent i årstakt, enligt Bloomberg News snittestimat.

På Stockholmsbörsen var uppgångarna fortsatt breda, men med en viss svaghet för fastighetsbolag, och de flesta banker sämre än index.

Swedbank meddelade på onsdagsmorgonen att banken gör ett uppehåll i sina aktieåterköp på grund av finansoron i Europa.

"Under de senaste veckorna har situationen i Europa blivit tydligt sämre. Vi ser i dag ingen förändrad risk i vår portfölj, men perceptionen av vårt återköpsprogram stärker inte Swedbanks varumärke i nuvarande marknadssituation", säger vd Michael Wolf i en kommentar.

Analytiker och fondförvaltare som Nyhetsbyrån Direkt talat med har blandade åsikter om Swedbanks beslut. Att banken pausar sina återköp av egna aktier är inte förvånande i sig, är en spridd mening. Det märkliga är att representanter för Swedbank helt nyligen försvarat återköpen.

Swedbank backade 4,5 procent till 74,00 kronor vid lunchtid.

Nomura har stärkt sin syn på den nordiska banksektorn som får rekommendationen övervikt. För svenskt vidkommande höjs rekommendationen för Handelsbanken till köp från tidigare neutral. Riktkursen för Swedbank sänks till 138 kronor från 149 kronor, medan rekommendationen köp kvarstår. För Nordea sänks riktkursen till 69 kronor från 79 kronor, med upprepad rekommendation minska.

Även UBS har gjort en genomgång av de svenska bankerna vilket resulterat i nedjusteringar i riktkurser, men bibehållna rekommendationer.

SHB A var upp 2,0 procent till 157,00 kronor, SEB A var upp 0,6 procent till 33,62 kronor, medan Nordea var upp 0,2 procent till 51,65 kronor.

Sandvik håller kapitalmarknadsdag på onsdagen, i kölvattnet på måndagens tillkännagivande av ett åtgärdsprogram för att öka lönsamheten i affärsområdet Materials Technology.

Sandviks vd Olof Faxander beskriver fortfarande marknadsläget som generellt bra. Men det finns samtidigt områden där molnen verkar torna upp sig, något även finanschef Ola Salmén vittnade om på onsdagens kapitalmarknadsdag.

"Generellt har vi ett bra marknadsläge. Vi har sett ett antal öar, såsom Ola beskrev, där man ser en viss svaghet. Men det handlar ju inte några stora krascher i orderingång, eller något sådant", sade Olof Faxander till Nyhetsbyrån Direkt.

Sandvik steg 2,6 procent till 84,50 kronor, i en generellt bra handelsdag för verkstadssektorn. SKF B var upp 4,2 procent till 138,50 kronor och Volvo B var upp 3,3 procent till 71,20 kronor.

SAS lanserade vid lunchtid sin nya strategi, kallad 4Excellence, där ett av målen är att sänka enhetskostnaden för bolaget med 3-5 procent per år fram till år 2015.

SAS-aktien lyfte på nyheten och var upp 2,6 procent till 12,05 kronor. Bolaget håller pressträff om den nya strategin i Stavanger, som även webbsänds, med start klockan 13.30.

Elekta toppade storbolagslistan med en uppgång på 7,7 procent till 245,20 kronor, trots att bolaget handlas utan rätt till utdelning på 4:00 kronor. Höjda rekommendationer från JP Morgan, som höjt till övervikt från neutral, och Danske Bank som höjt till köp från behåll, gav stöd.

Skanska har tagit en tunnelbaneorder i New York med ett värde på 2,4 miljarder kronor, som inkluderas i orderingången för det tredje kvartalet. Aktien var upp 3,9 procent till 94,75 kronor.

Alliance Oil underrättade om att bolaget inlett produktion av det betydelsefulla Kolvinskoye-fältet i nordvästra Ryssland.

Alliance Oils aktie var 2,9 procent högre till 77,95 kronor.

Under eftermiddagen inleds flödet från USA med PPI för augusti klockan 14.30, och detaljhandelssiffror för samma månad klockan 14.30. Klockan 16.00 lämnas rapport över lagren av osålda varor och en halvtimme senare, klockan 16.30 redovisar Department of Energy oljelagren för den föregående veckan.


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?