1515

Råvaror: Oljan tappar

Priserna på metaller och olja föll på bred front under förmiddagshandeln på onsdagen.

På råoljemarknaden var WTI-oljan ned 1,06 dollar till 89,15, medan brent var ned 0,26 dollar till 111,63, vid klockan 11:40.

Tisdagens lagerrapport från American Petroleum Institute, API, visade en nedgång i USA:s råoljelager med 5,1 miljoner fat, medan bensinlagren ökade med 2,8 miljoner. Eftersom API är en privat aktör och rapporten baseras på frivilliga enkätsvar från bland annat bulkterminaler och raffinaderier, speglar rapporten aldrig den hela sanningen, utan brukar mer fungera som en riktlinje för vad onsdagens officiella rapport kan komma att visa.

Inför den rapporten, som publiceras av det amerikanska energidepartementet, räknar analytikerna med att råoljelagren ska ha sjunkit med 3,0 miljoner fat, medan lagren av bensin spås ha sjunkit med 0,5 miljoner.

"Råoljelagren faller generellt under tredje kvartalet men den senaste tiden har utvecklingen förstärkts på grund av nedstängd produktion i Mexikanska golfen på grund av orkanen Lee. Medan destillatlagren generellt börjar röra sig högre under den här tiden på året tenderar bensinlagren normalt sett att röra sig sidledes", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Aktörer på oljemarknaden håller konstant ett getöga på utvecklingen i Libyen och hur det går med att återuppta oljeproduktionen. Bedömare är oense kring hur lång tid det kommer att ta att återställa Opec-medlemmens fulla kapacitet, men enligt Internationella energimyndigheten, IEA, kommer det att vara en "lång och svår" väg.

På tisdagen meddelade det libyska oljebolaget Arabian Gulf Oil Company, Agoco, har att produktionen vid Sarir- fältet har höjts till 160.000 fat per dag och att bolaget har börjat skicka råoljan till exportterminalen i Tobruk. Innan revolten pumpade företaget upp 420.000 fat per dag.

"Marknaden kommer att fokusera på utvecklingen i eurozonen, pågående försvagning i ekonomisk statistik och återstarten av produktionen i Libyen", skrev Tom Pawlicki, analytiker vid MF Global, i ett kundbrev citerat av Bloomberg News.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange var samtliga tremånadersterminer ned.

Trots nya rapporter om utbudsstörningar i kopparproduktionen lyckades inte priset ligga över nollstrecket utan fick istället ge vika för det allmänna sentimentet på råvarumarknaderna, vilket resulterade i en nedgång om 87 dollar till 8.683 dollar per ton.

Freeport Mcmorans anställda vid gruvorna i Peru och Indonesien kommer att gå ut i strejk på onsdagen sedan förhandlingar om löneökningar brutit samman. Strejkerna, som inte har något slutdatum, gäller Cerro Verde, Perus näst största koppargruva mätt i produktion, samt Grasberg i Indonesien.

Bland övriga var zinkpriset ned 25 dollar till 2.168 dollar per ton medan nickel backade 237 dollar till 21.063.

Inte heller ädelmetallerna lyckades locka till sig något större köpintresse. Spotpriset på guld var ned över 3 dollar till 1.830 dollar per uns. Silverpriset var samtidigt ned knappt 0,03 dollar till drygt 40,96.

Table


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?