1515

USA-börser: Dyster öppning

De amerikanska börserna inledde veckans handel i negativt territorium. Den mörka stämningen i Europa, med spekulationer om grekisk betalningsinställelse och rädsla för att detta skulle leda till instabilitet i det europeiska banksystemet, spred sig över Atlanten.

"De ledande aktiemarknaderna är insnörda med oro och osäkerhet över avsaknaden av en lösning på den pågående krisen", sade strategen James Hughes till Bloomberg News.

Vid 16.45 var Dow Jones ned 0,9 procent till noteringen 10.899. Det bredare S&P 500 minskade 0,8 procent till 1.145, medan Nasdaq Composite tappade 0,3 procent till 2.460.

Omsättningen var 245 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 507 miljoner på Nasdaq.

I Europa var DAX ned 2,2 procent, CAC tappade 3,9 procent medan FTSE och Euro Stoxx föll 1,6 samt 3,3 procent.

Banker agerade sänke i Europa. Deutsche Bank var ned 6,5 procent medan BNP Paribas, Credit Agricole och Societe Generale var ned mellan 10 och 12 procent.

De franska bankerna föll under måndagen på rädsla för att likviditetsproblem kan uppstå i det fall Grekland skulle ställa in sina betalningar på statpapper. Uppgifter om att Moody's skulle förbereda en nedgradering av kreditbetygen för franska banker blåste ytterligare liv i brasan.

Från att ha varit ned uppemot 5 procent i förhandeln förbättrades sentimentet kring de amerikanska bankaktierna under USA-handeln.

Vid klockan 16.40 var Bank of America upp 0,9 procent. Bolagets vd, Brian Moynihan, sade under en konferens med investerare och analytiker att kreditförlusterna låg kvar på tidigare nivå ("held steady") under augusti.

Wells Fargo var upp 1,1 procent. JP Morgan, Citigroup och Goldman Sachs var ned 0,6 till 1,7 procent.

Bank of New York Mellon var ned 1,6 procent. Det ryktas om att bolaget ska skjuta upp försäljningen av Alcentra.

Tillverkare av datachip gick starkt sedan Broadcom, underleverantör till Apple, kommit överens om ett köp av NetLogic Microsystems. Broadcom var ned 1,6 procent medan NetLogic rusade 50,3 procent.

Apple, Intel och Oracle var upp 0,3 till 1,2 procent.

Läkemedelsaktier hade det tyngre. Merck tappade 1,0 procent, Pfizer var ned 1,2 procent medan Johnson & Johnson backade 1,4 procent.

Råvarubolagen Du Pont och Alcoa tappade 1,6 och 1,1 procent. Även guldet tappade 1,3 procent till 1.830 dollar.

Räntan på den tioåriga statsobligationen var i stort oförändrad på 1,92 procent efter att som lägst ha noterats ned till 1,88 procent under måndagens europahandel.


Innehåll från HemocueAnnons

Snabbare svar ger bättre patientsäkerhet vid infektionsdiagnostik

Tid är en viktig faktor inom vården, både för läkare och patient, samtidigt som det finns stora krav på kvalitet och effektivitet. Med HemoCue WBC DIFF är det enklare för läkare att mäta antalet vita blodkroppar och en fempartsdiff – och på mindre än fem minuter bättre avgöra ett hälsotillstånd.

HemoCue AB i Ängelholm har utvecklat den medicintekniska produkten HemoCue WBC DIFF, som mäter det totala antalet vita blodkroppar i blodet och en fempartsdiff. Med kapillära eller venösa helblodsprover ger det ett patientnära provsvar med laboratoriekvalitet – inom bara några minuter. Det har flera fördelar, inte bara för läkarna utan även för patienten.

Många primärvårdsläkare får dra ett stort lass och för att kunna sköta sitt arbete är det viktigt med rätt hjälpmedel. Med HemoCue WBC DIFF som medicinskt och administrativt stöd kan läkaren snabbare ta mer välgrundade beslut. Att kunna utesluta allvarligare tillstånd är även det viktigt och ökar i sin tur patientflödet och gör läkaren tryggare i sina vårdbeslut.

– Vi har cirka tio mil till närmsta sjukhus, vi vill absolut inte missa en allvarlig infektion. Därför använder vi ”diffen” för att se hur pass allvarlig infektionen är. Vid en allvarlig infektion stiger LPK, de vita blodkropparna snabbt – det kan ske inom bara några timmar – medan CRP, ett protein i kroppens immunförsvar, kan ta något dygn på sig, säger Martin Annsberg, läkare och medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral.

Video: Så fungerar WBC DIFF i vardagen. 

Användare

HemoCue WBC DIFF lanserades 2010. I dag används produkten på vårdcentraler, akutmottagningar och barnakutmottagningar runtom i Sverige. En av dessa är Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som ingår i Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hanna Sjöstedt, akutläkare och medicinskt ansvarig på Drottning Silvias barnsjukhus, menar att det bland annat har ökat patientsäkerheten.

– Vi har nästan 50 000 patienter varje år, när vi använder HemoCue WBC DIFF och får snabbare svar kan vi spara tid, öka patientflödet och påverka patientsäkerheten på ett positivt sätt, säger hon.

Läs mer: Så enkelt fungerar HemoCue WBC DIFF i vården. 

”Kan minska antibiotikaresistens”

Studier som gjorts visar även att en tillgång till svar på LPK med diff kan reducera antibiotikaförskrivningen. Trots att Sverige ligger i framkant vad gäller en hälsosam förskrivning, så krävs det ytterligare åtgärder för nå det långsiktiga målet på 250 recept per tusen invånare. HemoCue är övertygade om att HemoCue WBC DIFF kan bidra i jakten på det målet. 

– Vi använder ”diffen” framför allt för att skilja mellan virusinfektion och bakteriell infektion. Om du tagit ett CRP som kanske är lätt förhöjt, strax över 50, så kan du få ytterligare information för diagnos genom att ta prov på vita diff, säger Camilla Richardsson, läkare på HMC i Lomma. 

Martin Annsberg, medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral, håller med. 

– För att förhindra att antibiotika skrivs ut i onödan använder vi flitigt möjligheten till ett snabbsvar på diff för att på sikt undvika resistensutveckling, säger han.

Differentialräkning av vita blodkroppar kan ge beslutsunderlag för många olika tillstånd. Just nu pågår en studie i Uppsala där professor Kjell Alving studerar samband mellan nivå av eosinofila granulocyter och astma hos små barn. 

– Vi saknar markörer för att screena och bedöma behandlingseffekter vid astma i dag, framförallt på mindre barn. Det är också av stort värde att få svar direkt, så läkare har beslutsunderlag för behandling i samband med besök. Vår förhoppning är att WBC DIFF instrumentet ger oss denna möjlighet.

Passa på: Testa ett WBC DIFF instrument kostnadsfritt i en månad.

FAKTA: HemoCue

HemoCue AB, som ligger i Ängelholm, arbetar med vårdpersonal inom olika kliniska områden över hela världen och har utvecklat en stor förståelse för sina kunders behov. I dag utförs 140 miljoner tester från HemoCue varje år vilket motsvarar 4 tester per sekund, året om i cirka 140 länder. 

2010 utvecklade HemoCue den tekniska produkten HemoCue WBC DIFF som mäter antalet vita blodkroppar och en 5-partsdiff.

Kontakt:

Tel: +46 77 570 02 11

Fax: +46 77 570 02 12

kundservice@hemocue.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hemocue och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?