1515

Råvaror: Grekisk skräck pressar priserna

Råvarorna fortsatte stadigt nedåt när handeln återupptogs efter helgen. Utbredd oro för situationen i Grekland låg i förgrunden. En grekisk betalningsinställelse befaras utlösa en europeisk bankkris som skulle sända chockvågor genom hela det finansiella systemet.

Aktiebörserna återspeglade även denna oro. Nedgångarna var breda på börserna i Asien och de europeiska börserna öppnade likaså med breda fall. Strax efter klockan 9 var Eurostoxx 50 ned drygt 3 procent.

På råvarumarknaderna var konjunkturkänsliga råvaror som råolja och basmetaller kraftigt ned under morgonen och de fick sällskap av ädelmetallerna som inte fick något stöd av sin sedvanliga status som trygga hamnar under orostider.

Vid något efter klockan 9 var spotpriset på guld ned cirka 28 dollar till 1.827. Silverpriset tappade en halv dollar till strax under 41 dollar.

På råoljemarknaden visade WTI-oljans första termin en nedgång 1,88 dollar till 85,36 dollar. Brent backade 1,41 dollar till 111,36 dollar.

"Oljan är i hög grad knuten till de globala tillväxtutsikterna. Alla negativa sentiment kring den globala tillväxten tenderar att även tynga oljan och det är ett av skälen till att vi sett WTI-oljan falla så markant", säger Michael McCarthy, strateg på CMC Markets i Sydney, till Bloomberg News.

Utöver finansoron och de dämpade konjunkturutsikterna bidrog även väderleksrapporterna från Nordamerika till att sänka oljepriset. Det senaste ovädret, "Nate", har nedgraderats och av tillgänglig oljeproduktion i Mexikanska Gulfen var 6 procent nedstängt per i fredags efter att stormen "Lee" passerat. En vecka tidigare var kapaciteten neddragen med 27 procent.

På basmetallmarknaden var nedgångarna likaså breda. Tremånadersterminen på koppar var ned ytterligare 119 dollar till 8.702, medan zinken var ned 42 dollar till 2.143.

Bland övriga tappade aluminium 23 dollar till 2.344 medan nickel var ned 200 dollar till 20.950.


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?