1515

Bankslakt i hela Europa

Samtliga svenska storbanker handlas på måndagen på årslägstanivåer. Orsaken går att hitta i Berlin och Aten.

Europas bankaktier faller på måndagen. Återigen är Greklandskrisen som spökar. Från officiellt håll i Tyskland kommer nu signaler att regeringen beredd acceptera en ordnad betalningsinställelse för Grekland.

”Det är något som förskräcker marknaden”, säger Nordeas aktiestrateg Jonas Olavi.

Det pan-europeiska bankindexet, Stoxx Europe 600 Banks-index, hade fallit 4,7 procent på måndagsförmiddagen. Storbanker som brittiska Barclays och tyska Commerzbank är ned över 8 procent.

”Osäkerheten präglar hela banksektorn och det spiller över på börsen”, säger Jonas Olavi.

I veckan väntas också kreditvärderingsinstitutet Moodys släppa resultatet av en granskning av franska storbanker. Källor säger till Bloomberg News att storbankerna BNP Paribas, Societe Generale och Credit Agricoles betyg kan komma att sänkas. De franska bankerna har haft stora exponeringar mot Grekland.

De svenska bankerna dras med i det europeiska fallet. Vid lunchtid hade Swedbank fallit 3,1, Nordea och SEB 2,3 procent och Handelsbanken 2 procent

”Fallet är inte relaterat till de svenska bankerna”, förklarar Jonas Olavi.

Europas banker värderas nu till samma nivåer som gällde under tiden efter kraschen i Lehman Brothers 20082009.

”Det känns utifrån vad man kan bedöma just nu som att banksektorn är klart översåld och billig utifrån de flesta parametrar. Men när ingen vill ta i bankaktier så kan det säkert bli billigare innan det blir dyrare igen”, säger Jonas Olavi.

Vad krävs för en vändning?
"Det viktiga är att man får klarhet i vad strategin för Grekland blir. När den är på plats blir det en lugnande effekt”, säger Nordeas aktiestrateg.


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?