1515

Råvaror: Oljan stiger

Oljan har stigit något efter börsuppgångar i USA och delar av Asien, samtidigt som inköpschefsindex i Kina inte indikerar någon brant inbromsning i industrin.

Vid klockan 8.40 var Brentoljans oktobertermin upp 0:78 dollar till 114:80 dollar per fat, medan WTI var upp 0:18 dollar till 88:72.

Kinas inköpschefsindex för industrin steg till 50,9 i augusti från 50,7 föregående månad, enligt en mätning från den nationella statistikbyrån och Federation of Logistics and Purchasing. HSBC:s motsvarande inköpschefsindex steg till 49,9 från 49,3 föregående månad.

"Vi har fått ett uppmuntrande PMI-utfall från Kina, och om USA visar sig ha skapat mer jobb än väntat så tror jag vi kan gå på det", sade Gordon Kwan på Mirae Asset Securities till Bloomberg News.

Under eftermiddagen väntas antalet nyanmälda arbetslösa ha sjunkit med 7.000 till 410.000 förra veckan, medan det nationella industri-PMI i USA antas ha sjunkit till 48,5 från 50,9.

De amerikanska lagren av råolja steg med 5,3 miljoner fat under förra veckan. Det visade statistik från USA:s energidepartement, DOE. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 0,5 miljoner fat. Lagren i Cushing, leveranspunkt för WTI-oljan, sjönk däremot med 0,58 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna minskade med 1,1 procentenheter till 89,2 procent.

Katia blev enligt National Hurricane Center årets andra orkan över Atlanten och bedöms vara en klass 1-orkan för närvarande. Katia prognostiseras dra sig norrut över havet men ett skifte västerut skulle kunna få den att landa i östra Kanada, enligt den privata prognosmakaren AccuWeather. Kanadas Atlant-region är en betydande leverantör av bensin för den nordöstra delen.

Samtidigt formeras ett system vid Mexikanska Gulfen som med hög sannolikhet kan utvecklas till en cyklon inom 48 timmar.

"En del oljeföretag har redan börjat evakuera personal. Detta kan ge stöd åt oljepriset idag och potentiellt minska spreaden mellan Brent och WTI. De främsta händelserna att fokusera på idag är däremot PMI i Europa och USA, liksom nyanmälda arbetslösa i USA inför morgondagens jobbrapport. Industri-PMI och jobbrapporten är starka indikatorer om huruvida USA går mot en recession eller inte", skriver Filip Petersson på SEB i bankens morgonbrev.

Basmetallmarknaden visar generellt sjunkande priser. Zinken sjönk 26 dollar till 2.265 dollar. Kopparn sjönk 59 dollar till 9.216, nickeln sjönk 50 dollar till 22.150 medan aluminium var upp 6 dollar till 2.476.

Zhang Yu på Yong'an Futures konstaterade att Kinas data visade att det inte finns någon risk för en hård landning, men de åtstramande åtgärderna väntas vara fortsatt på plats då inflationen sannolikt inte kommer att lätta i närtid.

Kinas premiärminister Wen Jiabao skrev i en artikel i Kommunistpartiets tidning Qiushi att en haltande global återhämtning och turbulens på finansmarknaderna ännu inte fått regeringen att skifta fokus från att tämja inflationen. Nedgången är "rimlig" och inom regeringens prognoser.

"Fundamentalt är uppsidan för metallerna fortsatt begränsad. Som ett resultat kommer ett rally i basmetaller mer att vara fråga om en ökad spekulativ aktivitet än en mer uthållig real efterfrågan", skrev Walter de Wet på Standard Bank i en kommentar på onsdagen.

Giancarlo Bruno, chef vid Collahuasi-gruvan i Chile (ägd av Anglo American och Xstrata), uppgav att produktionen vid koppargruvan väntas sjunka under 2012, för fjärde året i rad, på grund av lägre malmkvalitet. En vändning i produktionen väntas sent under 2012 när företaget fullbordar en expansion som kommer att innebära brytning av malm med bättre kvalitet.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld ned 7:40 dollar till 1.818:33 dollar per uns. Silver var samtidigt ned 0:16 dollar till 41:43.

Table


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?