Annons

Stockholmsbörsen: Hoppet besegrade tvivlet

Stockholmsbörsen handlades med våldsamma svängningar under tisdagen, där marknaden bytte fot ett flertal gånger. Finansiella aktörer väntar nu med spänning på besked från tisdagskvällens amerikanska centralbanksmöte i hopp om indikationer om ytterligare penningpolitiska stimulanser.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade 3,1 procent upp till noteringen 930, vilket innebar en stängning på dagshögstanivå. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till hela 32 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till mastodontiska 44 miljarder kronor.

Under tisdagen nosade emellertid OMXS30-index på 860-strecket, vilket inte hänt sedan den 2 oktober 2009.

Standard & Poor's nedgradering av USA:s kreditbetyg har lett till en stark turbulens på marknaderna runt om i världen, vilket lett till en flykt till finansiell hårdvaluta som amerikanska statsobligationer, guld, yen och schweizerfranc.

"Reaktionerna på nedgraderingen är förutsägbara; amerikanska politiker skyller på varandra och på S&P, Kina kritiserar USA:s politiker för att inte ta ansvar, medan investerarna är oroade över den amerikanska tillväxten och flyr till säkrare placeringar", skrev East Capitals chefekonom Marcus Svedberg i en marknadskommentar.

Investerare sätter nu sitt hopp till Federal Reserve, som lämnar räntebesked klockan 20.15 på tisdagskvällen. Den tilltagande turbulensen på finansmarknaderna har ökat spekulationerna om att Fed kan försöka göra något för att öka förtroendet på marknaden.

"Marknaderna har kommit ned på för låga nivåer, för snabbt. Vi väntar oss en rejäl uppgång för aktiemarknaden med tanke på hur översåld marknaden är. Vi tror också att Federal Reserve kommer att försöka att stabilisera saker och ting och upprepa sitt starka åtagande om att göra mer om situationen kräver det", sade Paul Zemsky vid ING Asset Management i New York, till Bloomberg News under tisdagen.

Verkstadsbolagen som handlades ned kraftigt under måndagen växlade riktning och steg med eftertryck. Atlas Copco A ökade 5,1 procent till 131 kronor, Scania B var upp 7,5 procent 108:80 och SKF B steg 7,7 procent till 149 kronor.

Electrolux B, som haft ett särskilt dystert år hittills, rekylerade upp 8,2 procent till 117:40 kronor.

De defensiva bolagen hittades föga överraskande i de nedre regionerna av OMXS30-listan. Astrazeneca tappade 0,2 procent medan teleoperatörerna Teliasonera och Tele2 handlades upp 0,1 respektive ned 0,3 procent.

På förlorarlistan bokfördes även MTG B som sjönk drygt 1,5 procent till 341:30 kronor.

Lunding Mining, som rasade över 16 procent på måndagen, lyfte 14 procent till 34:58 kronor. Enligt rykten på marknaden planerar gruvjätten BHP Billiton att tillsammans med zinkproducenten Nyrstar lägga ett bud på Lundin Mining. Det skrev brittiska The Telegraph i sin nätupplaga på måndagskvällen.

Banksektorn utvecklade sig något svagare än index överlag. Dock höjdes Estlands kreditbetyg till AA- av S&P, från tidigare A. Och bäst i bankklassen, med störst Baltikum- exponering, blev Swedbank och SEB.

Guldbolaget Nordic Mines kröntes med tisdagens lagerkrans efter att ha rusat med drygt 28 procent till 59:75 kronor. Bolaget meddelade att borresultat visat på högre bevisade och sannolika guldreserver i finska Laivagruvan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Artificial SolutionsAnnons

Därför är det rätt läge att investera i AI: ”Betydande uppsida”

Det svenska börsbolaget Artificial Solutions, vars innovation Teneo låter människor och teknik samtala med varandra, räknar med fler affärer i pandemins spår och till följd av den breda medvinden för AI. 

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020, säger styrelseledamoten Jan Uddenfeldt.

Lär dig mer om Conversational AI 

Den redan växande trenden med Conversational AI, en artificiell intelligens som kan samtala på ett mänskligt sätt, kommer att få ytterligare skjuts av Covid-19-pandemin.

Det menar Jan Uddenfeldt, som tidigare har haft höga chefspositioner på teknikbolagen Ericsson och Sony Mobile och idag är baserad i Silicon Valley samt styrelseledamot i svenska Artificial Solutions.

Teneo talar 40 språk

Bolaget är noterat på Nasdaq First North och leder utvecklingen inom Conversational AI genom Teneo, en patenterad plattform som dagligen används av miljontals människor på 40 olika språk. Teknologin används bland annat för smarta chattbottar, virtuella assistenter och digitala anställda.

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020. Pandemin kommer att ge Conversational AI ytterligare en skjuts när företag vill säkra sin verksamhet, säger han.

Som exempel tar Jan Uddenfeldt upp att callcenter världen över har skickat hem sina anställda i corona-krisens spår, samtidigt som antalet kundtjänstärenden i många fall har ökat.

– Automatiska lösningar fungerar precis lika bra även under en pandemi och det har fler börjat upptäcka. I framtiden kommer det att vara naturligt att direkt få hjälp av en AI, istället för att få plats nummer 27 i en telefonkö och sedan vänta i en halvtimme.

Det ökade användandet av Teneo är något som kommer att avspeglas i Artificial Solutions intäkter, konstaterar han.

Kunder från hela världen

– 2018 och 2019 bestod de huvudsakligen av licenser. Men det är när Teneo nu allt mer används som pengarna tickar in, och det finns en betydande uppsida. 

På kundlistan finns några av världens största företag inom en mängd olika branscher som i sin tur använder Teneo i hundratals implementationer.

– Satsningen på företagssidan är helt rätt. Plattformen är skalbar, företagsanpassad, löser komplexa problem och är helt annorlunda från techjättarnas enklare chattbottar för konsumentsidan, säger Jan Uddenfeldt.

Tvärtemot många andra svenska bolag har Artificial Solutions redan från början skaffat kunder utomlands.

– Det är en fördel. Vi har många stora kunder i Nordamerika och Europa. Först på senare år har vi fyllt på med kunder i Sverige. USA ligger först inom AI och därifrån kommer många nya enterprise-lösningar. Där är Artificial Solutions verkligen med i matchen.

Gratis white paper att ladda ner

Fakta: Artificial Solutions och Teneo

Artificial Solutions är den ledande specialisten inom Conversational AI som är en form av artificiell intelligens som låter människor samtala med applikationer, webbplatser och uppkopplade teknikenheter med ett vardagligt och naturligt språk.

Bolagets patenterade AI-plattform Teneo låter företag på kort tid bygga sofistikerade applikationer för flera olika plattformar och kanaler. I dag används Teneo dagligen av miljontals människor på 40 språk över hela världen genom bland annat virtuella assistenter, chattbottar och talbaserade konversationsgränssnitt för uppkopplade teknikenheter.

Grundat: 2001 i Stockholm

Huvudkontor: Stockholm. Artificial Solutions har även kontor över Europa, i USA och i Asien och Sydamerika.

Marknadsplats: Listat på Nasdaq First North.

Kunder: Flera Fortune 500-företag använder Teneo och på kundlistan finns bland annat biltillverkare, banker, reseplattformar och energi-, underhållnings- och telekombolag.

Antal anställda: Drygt 100

Mer från Artificial Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Artificial Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?