Annons

USA-börser: Fortsatt fall

De amerikanska börserna öppnade resolut nedåt på måndagen i spåren av Standard & Poor's sänkta kreditbetyg för USA, något som spädde på den redan utbredda oron för utvecklingen i den amerikanska ekonomin.

Oron fick tydlig effekt på aktiemarknaderna i USA på måndagen där nedgångarna var breda, framför allt finanssektorn tyngde utvecklingen tillsammans med oljebolagen.

Uttalanden från G7-länderna om att länderna kommer att ta till "alla nödvändiga åtgärder för att stödja finansiell stabilitet och tillväxt" gav tillfälligt andrum, men nedgångarna fortsatte sedan ytterligare.

Omkring klockan 16.15 var Dow Jones ned 1,9 procent till noteringen 11.226. Det bredare S&P 500 backade 2,4 procent till 1.171, och Nasdaq Composite var 2,6 procent lägre till 2.468.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 355 miljoner aktier, och 599 miljoner aktier på Nasdaq.

"Det här handlar om paniksäljande. Det finns inga fundamentala skäl för den säljaktivitet vi ser. Vi är inte på väg in i en recession och företagen har visat strålande resultat vid kvartalsrapporterna. Nu är inte tidpunkten för att drabbas av panik", sa Jeffrey Saut vid Raymond James & Associates, till Bloomberg News.

Men oron på finansmarknaderna i USA var påtaglig under måndagens inledande handel efter att S&P sent på fredagen förra veckan sänkte sitt betyg för USA:s långsiktiga upplåning till AA+, från AAA. S&P varnade samtidigt för att utsikterna för betyget är fortsatt negativa.

I bräschen för nedgångarna gick finansrelaterade aktier, av Dow Jones-komponenterna tyngde Bank of America mest med en nedgång på 8 procent. JP Morgan noterades 2,3 procent nedåt medan American Express handlades ned med 1,8 procent. Även Citigroup handlades i rött.

Även bland konjunkturkänsliga aktier var oron påtaglig med nedgångar som följd. Bland annat handlades Caterpillar ned med 3,9 procent medan industrikonglomeratet General Electric fick se sin aktie falla med 3,2 procent.

Oljebolagen handlades nedåt på bred front då även oljepriset tappade mark under måndagens handel. Av de större amerikanska oljebolagen tappade exempelvis Chevron 3 procent medan Exxon Mobil var ned med 2,7 procent.

Att investerarna valda andra tillflyktsorter än aktier och olja var även tydligt i guldprisets utveckling, som steg över nivån 1.700 dollar per uns. Oron för den amerikanska ekonomins utveckling tecknades även tydlig i den amerikanska dollarns utveckling, som försvagades mot övriga större valutor.

Av de aktier som ändå klarade sig något bättre i den turbulenta inledningshandeln på måndagen fanns flera konsumentnära bolag som Proctor & Gamble, Coca-Cola och Kraft Foods.

På obligationsmarknaden var den amerikanska tioåringen ned 14 punkter till 2,42 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?