Annons

USA-börser: Dystert inför öppning

Terminerna i New York indikerar en öppning djupt i rött på måndagen. Helgens sänkning av det amerikanska kreditbetyget från Standard & Poor's spädde på den redan utbredda oron för utvecklingen av landets ekonomi.

Klockan 14.55 var septemberterminerna för Dow Jones 2,3 procent lägre, S&P 500 var ned 2,6 procent och Nasdaq Composite backade 2,5 procent.

Efter New York-börsens stängning på fredagen kom ytterligare negativa besked för de redan oroliga finansiella marknaderna sedan Standard & Poor's skridit till verket med sina varningar om en sänkning av USA:s toppgraderade kreditbetyg. S&P sänkte sitt betyg för USA:s långsiktiga upplåning till AA+, från AAA, och varnade samtidigt för att utsikterna för betyget är fortsatt negativa.

Amerikanska banker och råvarubolag hade en negativ utveckling i den tyska handeln i svallvågorna av beskedet.

På valutamarknaden försvagades dollarn mot övriga större valutor samtidigt som guldpriserna sköt mot nya höjder och nu handlas över 1.700 dollar per uns.

Bland enskilda aktier som kan komma att synas under måndagens handelsession finns Warren Buffets Berkshire Hathaway och Best Buy.

Berkshire Hathaway har lagt ett bud på försäkringsbolaget Transatlantic Holdings på 3,25 miljarder dollar. Sent på fredagskvällen rapporterade bolaget att vinsten för det andra kvartalet ökade till 3,4 miljarder dollar.

Tidningen Barrons skrev att Best Buy, återförsäljare för Electrolux produkter i USA, kan komma att falla om inte ledningen hittar nya vägar för att återta marknadsandelar från nätbaserade konkurrenter som Amazon.

Måndagens amerikanska makroagenda är en händelsefattig historia, men på tisdag riktas stort intresse mot Federal Reserves penningpolitiska möte. Räntebeskedet väntas klockan 20.15 eftersom ordföranden Ben Bernanke inte kommer att hålla någon presskonferens efter detta räntemöte.

Beträffande resten av veckan riktas USA-intresset kanske främst mot torsdagens handelsbalansstatistik för juni samt fredagens detaljhandelsdata för juli.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?