Annons

Stockholmsbörsen: Nytt kraftigt fall

Stockholmsbörsen handlades ned på måndagsförmiddagen. I Europa var utvecklingen blandad där de italienska och spanska börsindexen utmärkte sig i positiv bemärkelse efter uppgifter på marknaden om att ECB stödköper de båda ländernas statsobligationer.

Klockan 10.45 var OMXS30-index ned 2,6 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 8,8 miljarder kronor.

Statspappersräntorna i de europeiska kärnländerna steg i den inledande handeln på måndagen. Samtidigt sjönk räntorna på italienska och spanska statspapper kraftigt i spåren på ECB:s åtagande på söndagskvällen om att kommer att börja köpa statspapper från de båda länderna.

Vid halv elva ökade börsindexen i både Italien och Spanien, FTSE MIB och IBEX 35, med 2,7 procent. Euro Stoxx 50 var upp 0,8 procent medan DAX Index var ned 0,6 procent. Banksektorn var stor vinnare i euroländerna.

De svenska bankerna lyckades däremot inte lyfta. Vid klockan 11.45 var Nordea ned 1,7 procent till 58:30 kronor, Swedbank A tappade 4,7 procent till 88:70 kronor. SEB A var 2,7 procent lägre medan SHB A var ned 1,2 procent.

De aktier på storbolagslistan som förlorar mest är Lundin Mining, Electrolux A och Alliance Oil, ned 9-13 procent.

Enda aktierna som stiger på OMXS30 var MTG och H&M.

Bland nyheterna som berörde de svenska bolagen var det, förutom en oljefyndighet, tunnsått på måndagsförmiddagen.

Statoil meddelade att det har hitta olja i projektet Aldous Major South i den norska delen av Nordsjön. Den preliminära fyndigheten bedöms uppgå till mellan 200-400 miljoner fat oljeekvivalenter. Lundin Petroleum äger 10 procent av licensen.

Lundin Petroleum, som samtidigt tyngdes av fallande oljepriser, var ned 5 procent.

PA Resources rasade 9,3 procent. Bolaget meddelade att den sista produktionsbrunnen på Azuritefältet har presterat långt under operatörens prognostiserade nivå.

Boliden sjönk 5,8 procent i spåren av fallande metallpriser.

Efter New York-börsens stängning på fredagen kom ytterligare negativa besked för de finansiella marknaderna sedan Standard & Poor's gjort allvar av sina varningar om en sänkning av USA:s toppgraderade kreditbetyg. S&P sänkte sitt betyg för USA:s långsiktiga upplåning till AA+, från AAA, och varnade samtidigt för att utsikterna för betyget är fortsatt negativa.

De asiatiska börserna rasade efter beskedet. Det regionala MSCI Asia Apex 50 var ned 3 procent.

Måndagens amerikanska makroagenda är en händelsefattig historia, men på tisdag riktas stort intresse mot Federal Reserves penningpolitiska möte. Räntebeskedet väntas klockan 20.15 eftersom ordföranden Ben Bernanke inte kommer att hålla någon presskonferens efter detta räntemöte.

Beträffande resten av veckan riktas USA-intresset kanske främst mot torsdagens handelsbalansstatistik för juni samt fredagens detaljhandelsdata för juli.

De amerikanska septemberterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq Composite indikerade en negativ öppning på mellan 1,4 och 1,6 procent i New York i eftermiddag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?