Annons

Räntor och valutor: Yuanen stärks mot dollarn

Amerikanska statspappersräntor steg något från mycket låga nivåer efter den svenska marknadens stängning på fredagen. Statistik som visade en bättre utveckling än väntat på arbetsmarknaden i juli dämpade farhågorna om att USA-ekonomin är på väg in i en ny recession.
Efter helgens dramatiska besked sjunker åter amerikanska statspappersräntor. Dollarn handlas samtidigt något svagare mot andra valutor jämfört med fredagens stängning, men den amerikanska valutan vände svagt upp från låga nivåer efter några timmars handel i Asien.

Natten till lördagen kom dock nya tunga besked när S&P gjorde allvar av sina varningar om att USA:S inte längre förtjänar toppbetyg. S&P sänkte sitt betyg för USA:s långsiktiga upplåning till AA+, från AAA, och varnade samtidigt för att utsikterna för betyget är fortsatt negativa.

Trots försöken till lugnande besked från de globala ledarna var nervositeten hög när handeln inleddes i Asien på måndagen. Oron är hög för att den senaste tidens händelseutveckling ska leda till en svagare global tillväxt.

Den kinesiska yuanen
stärktes förhållandevis kraftigt mot dollarn på måndagen, dollarn noterade en ny rekordlåg nivå på 6:4263. Analytiker som Bloomberg News talat med tror att Kina ser S&P:s sänkning av USA:s kreditbetyg som en möjlighet att öka intresset för yuanen, samtidigt som en starkare yuan också hjälper till att dämpa det för närvarande höga inflationstrycket.

Måndagens amerikanska makroagenda
är tunn, men på tisdag riktas stort intresse mot Federal Reserves penningpolitiska möte, räntebeskedet väntas klockan 20.15 eftersom ordförnaden Ben Bernanke inte kommer att hålla någon presskonferens efter detta räntemöte.

Besvikelse över stora
delar av den inkommande ekonomiska statistiken och tilltagande finansmarknadsturbulens har ökat spekulationerna om att det komma ytterligare stimulansåtgärder från Fed framöver, men många bedömare påpekar samtidigt att till skillnad från för ett år sedan, då Fed började flagga för QE2, så syns det för närvarande ingen påtaglig risk för deflation.

Fed kommer sannolikt
att notera den trögare ekonomiska utvecklingen i pressmeddelandet i samband med räntebeskedet på tisdagen, men troligen inte ändra mycket i de rent penningpolitiska signalerna. Fedbevakare riktar i stället uppmärksamheten mot Fedchefens anförande vid Kansas City Feds årliga konferens i Jackson Hole, den 26 augusti, för eventuella signaler om framtida omläggning av den penningpolitiska hållningen.

Beträffande resten av
veckan riktas USA-intresset kanske främst mot torsdagens handelsbalansstatistik för juni samt fredagens detaljhandelsdata för juli.

I Europa riktas
blickarna under veckan kanske främst mot fler rapporter om BNP-utvecklingen under andra kvartalet, bland annat Frankrike rapporterar på fredag. Tysk BNP-data och Eurostats snabbindex publiceras dock först nästa vecka.

I Sverige riktas
blickar mot TNS/Prosperas enkät över marknadsaktörernas inflations- och ränteförväntningar, på onsdag, samt SCB:s rapport om juli-KPI på torsdag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?