Annons

Räntor och valutor: Dollarn stärktes

Turbulensen på finansmarknaderna fortsatte på måndagen med kraftiga börsras efter att Standard & Poor's i helgen tog det historiska beslutet att nedgradera USA:s kreditbetyg samtidigt som skuldoro och farhågor om en vikande konjunktur fortsatte att spöka i bakgrunden.

På valutamarknaden sökte sig investerare till de säkraste valutorna, vilket fick dollarn att stärkas nedgraderingen till trots. Euron försvagades och kronan tappade mot både dollarn och euron.

Svenska marknadsräntor sjönk kraftigt, med störst nedgångar i kortare löptider där tvåårsräntan föll hela 14 punkter, till 1,65 procent. Den svenska tioåriga statsobligationsräntan var ned 8 punkter till 2,28 procent. I Tyskland var rörelserna inte fullt lika stora och tioårsräntan sjönk 2 punkter till 2,35 procent. Spanska och italienska statsobligationsräntor sjönk kraftigt på uppgifter om att ECB inledde stödköp.

Den amerikanska tvååriga statsobligationsräntan sjönk som lägst till rekordlåga 0,24 procent när investerare i oron fortsatte att söka sig till amerikanska statspapper som en trygg hamn, trots att landet alltså inte längre har AAA-betyg hos alla ledande kreditvärderingsinstitut. Den amerikanska tioårsräntan sjönk 6 punkter till 2,42 procent.

"De ekonomiska utsikterna försvagas dag för dag. Allt detta stödjer amerikanska statsobligationer och det överskuggan effekterna av det sänkta betyget", sa Kornelius Purps, räntestrateg vid Unicredit i München, till Bloomberg News.

Ett par timmar efter att de amerikanska marknaderna stängt på fredagskvällen meddelade kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's att de sänker USA:s kreditbetyg ett steg från AAA till AA+, med fortsatt negativa utsikter. Beslutet var inte helt oväntat eftersom S&P tydligt flaggat för att en nedgradering kunde bli aktuell.

Enligt S&P är den konsolideringsplan som kongressen och administrationen nyligen enats om otillräcklig för att stabilisera skulddynamiken på medellång sikt. Dessutom sätter S&P frågetecken för "effektiviteten, stabiliteten och förutsägbarheten" i amerikanskt politiskt beslutsfattande.

Många amerikanska bankekonomer menar att nedgraderingen i sig inte bör få så stora effekter, utan att den snarare belyser USA:s underliggande problem med låg tillväxt, ohållbara statsfinanser och en svag budgetprocess.

"Misslyckandena med att ta itu med den långsiktiga underskottstrenden är den avgörande frågan för investerare", skrev Wells Fargo i en kommentar där de tillägger att det nu krävs "tuffa beslut" i närtid om hur mycket som USA kan lägga på sociala välfärdsprogram och att även skattestrukturen kan behöva reformeras.

Betygssänkningen bidrog på måndagen till att stegra oron ytterligare på de redan skakiga finansmarknaderna och utfästelser från G7 och G20 om att de åtar sig att "vidta alla nödvändiga åtgärder" för att stödja den finansiella stabiliteten och tillväxten möttes närmast med en gäspning.

"Marknaderna kan inte se ljuset i tunneln. Varje land måste lägga fram specifika och övertygande åtgärder, men det kommer troligen att ta ett tag", sa Atsushu Ito, senior räntestrateg vid UBS i Tokyo, till Bloomberg News.

Endast tillfällig lindring gav också uppgifter om att ECB varit inne och köpt spanska och italienska statsobligationer på måndagen, efter att centralbanken hade ett extrainkallat möte på söndagskvällen.

Även om ECB inte hade någon bestående effekt på det allmänna sentimentet på måndagen gjorde de officiellt obekräftade stödköpen att spanska och italienska statsobligationsräntor sjönk 80-90 punkter.

Även om räntorna i Spanien och Italien pressats ned på uppgifterna om ECB:s köp kvarstår dessutom farhågor för att krisen snart kan blossa upp igen eftersom inget i sak är löst. Dessutom finns stora frågetecken för vilka möjligheter ECB egentligen har att i längden kunna påverka räntorna på dessa stora obligationsmarknader.

"Det finns dem som tror att detta är den magiska lösningen, men jag är inte säker på att ECB kommer att fortsätta köpa i en omfattning som uthålligt kommer att kunna påverka marknaderna", sa Glenn Marci, strateg vid DZ Bank i Frankfurt, till Bloomberg News.

På valutamarknaden försvagades dollarn initialt mot övriga världsvalutor efter nedgraderingen från S&P. Investerarnas längtan efter säkerhet fick schweizerfrancen att nå en ny rekordnivå mot dollarn och även yenen stärktes.

Euron fick en tillfällig skjuts från ECB-köpen, men tappade sedan när investerarna åter började fokusera på de grundläggande skuldproblemen. Sammantaget försvagades euron till 1,417 mot dollarn från 1,420 vid fredagens svenska stängning.

"Ökad riskaversion har lett till ökad efterfrågan på 'safe haven'-valutor som schweizerfranc och yen. Det har också hjälpt till att motverka de negativa effekterna på dollarn från nedgraderingen av USA", sa Simon Derrick, chefsvalutastrateg vid Bank of New York Mellon i London, till Bloomberg News.

Kronan hade det motigt på de oroliga marknaderna och försvagades 3 öre mot dollarn till 6,51 och 2 öre mot euron till 9,22.

Mitt i den internationella dramatiken visade SEB:s boprisindikator att de svenska hushållen nu för första gången sedan april 2009 räknar med sjunkande bostadspriser. Boprisindikatorn sjönk till -2 i augusti från +9 i juli.

Angående turbulensen på finansmarknaderna sade finansminister Anders Borg på måndagen att han räknar med att det kommer att förbli stökigt under hösten.

Han sade att den svenska politiken fortsatt ska präglas av "försiktighet, stabilitet och säkerhetsmarginaler" och att Sverige står relativt starkt med sina goda statsfinanser. Dessutom utgör växelkursen "en buffert för svensk ekonomi".


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?