Annons

Räntor och valutor: Brant fall för europeiska räntor

Statspappersräntorna i de europeiska kärnländerna stiger drygt 10 punkter i den inledande handeln på måndagen.
Samtidigt sjunker räntorna på italienska och spanska statspapper uppemot 60 punkter i spåren på ECB:s åtagande på söndagskvällen om att kommer att börja köpa statspapper från de båda länderna.

Enligt 4Cast talar handlare om att ECB redan på morgonen har synts på marknaden för åtminstone italienska statspapper.

Vid ett extrainkallat möte på söndagskvällen välkomnade ECB den senaste tidens besked från Italien och Spanien om åtgärder och reformer av finans- och strukturpolitiken.

"Det är på grunden av dessa bedömningar som ECB kommer att aktivt implementera sitt 'Securities Markets Programme'. Detta program har utformats för att hjälpa till att återställa en bättre transmission av våra penningpolitiska beslut - med hänsyn till dysfunktionella marknadssegment - och därför också säkra prisstabilitet i euroområdet", skrev ECB i pressmeddelandet.

Före beskeden från ECB hade Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy i ett gemensamt uttalande manat på parlamenten att senast i slutet av september besluta om förstärkningen av euroområdets stödfond EFSF. De uttalade också stöd för ECB:s roll att besluta om när obligationsköp är nödvändigt för att förhindra att problemen sprider sig.

Finansministrarna och centralbankscheferna i G7- länderna noterade de förnyade spänningarna på de finansiella marknaderna och åtar sig att "vidta alla nödvändiga åtgärder" för att stödja den finansiella stabiliteten och tillväxten.

G7 fokuserar nu på en snabb och fullständig implementering av de åtgärder som nyligen beslutats i USA och Europa.

"Vi åtar oss att vidta koordinerade åtgärder där det behövs för att likviditet, finansiell stabilitet och ekonomisk tillväxt. Dessa åtgärder, tillsammans med fortsatt finansiell disciplin kommer att skapa en långsiktig finansiell uthållighet", skrev G7 i en kommuniké natten till måndagen.

Finansmarknaderna i Asien lät sig dock inte lugnas av uttalanden från ledande politiker och åtaganden om interventioner från ECB och G7 under helgen, efter S&P:s sänkning av USA:s kreditbetyg, från AAA till AA+. De flesta ledande asiatiska börsindexen föll kraftigt samtidigt som amerikanska statspappersräntor sjönk, efter en uppgång i den sena fredagshandeln, trots att S&P nu har deklarerat att dessa är mindre säkra.

Peter Fisher, räntechef vid Blackrock, säger till Bloomberg News att S&P:s betygssänkning verkar som en väckarklocka för många investerare om den höga risknivån i världen.

Han konstaterade att investerare "inte säljer (amerikanska statspapper) utan köper dem. De säljer aktier. Det ändrar ingenting om risken i (amerikanska statspapper)".

Bruce Kasman, chefekonom på JP Morgan, skriver i ett marknadsbrev att S&P:s betygssänkning i sig inte borde leda till några omfattande prisförändringar på amerikanska tillgångar, en uppfattning som delas av flera ledande ekonomer. Däremot utgör de underliggande skälen till betygssänkningen, brist på trovärdigt ledarskap samt bristande förtroende om den ekonomiska tillväxten, skäl för oro bland investerare.

"Oro för politikens trovärdighet och tillväxten är en farlig mix. Olyckligtvis finns det nu också en tredje fråga som måste läggas till mixen - legitima frågeställningar om politikens effektivitet", skriver Bruce Kasman i ett brev till kunder.

Ekonomerna på såväl JP Morgan som Goldman Sachs ser nu en sannolikhet på en på tre att USA-ekonomin kommer att gå in i en ny recession.

Goldman Sachs har skruvat ner sina utsikter på kort sikt och räknar nu med att USA-ekonomin endast kommer att växa i en takt på 2,0-2,5 procent fram till slutet av 2012. Det är en lägre takt än vad som krävs för att sänka arbetslösheten, som väntas ligga på runt 9,25 procent i slutet av 2012.

Goldman Sachs har inte ändrat inflationsprognoserna mycket, men ekonomerna har stärkts i sin övertygelse om att det nu åter växande produktionsgapet kommer att leda till förnyad desinflation. Goldman Sachs tror därför att Federal Reserve kanske redan vid veckans policymöte kan komma att välja att utvidga omfånget i sitt "extended period" budskap till att gälla även bankens stora balansräkning.

Feds penningpolitiska kommitté, Fomc, lämnar räntebesked på tisdag, klockan 20.15.

Dollarn stärktes mot andra valutor i den inledande handeln i Asien på måndagen, men i Europa inleds måndagshandeln med en uppgång för euron samtidigt som dollarn också försvagas mot andra större valutor.

Svenska statsobligationsräntor med upp till 10 punkter i längre löptider i den tidiga måndagshandeln samtidigt som euron handlas omkring 6 öre högre mot kronan, jämfört med fredagens stängningsnoteringar.

I Sverige riktas blickarna under veckan mot TNS/Prosperas enkät över marknadsaktörernas inflations- och ränteförväntningar, på onsdag, samt SCB:s rapport om juli-KPI på torsdag, om nu någon över huvudtaget ens tillfälligt vågar fokusera på något annat än den globala konjunktur- och skuldkrisoron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?