Annons

Råvaror: Brentoljan stiger

Nedgångarna på råvarumarknaderna fortsätter för åttonde dagen i rad på fredagen, den längsta nedgången sedan december 2008, mitt under brinnande finanskris. Oron för en inbromsning i konjunkturen och de olösta skuldproblemen i USA och Europa fortsätter att dominera handeln och får placerarna att trycka på säljknappen.

På oljemarknaden fortsätter WTI-oljan ned medan Brent-oljan däremot vänt upp efter tidigare nedgångar. För basmetallerna noteras generellt fortsatta nedgångar. Ädelmetallerna gynnas däremot av oron och guldet handlas inte många dollar under tidigare toppnivåer.

"Marknaden är nervös, folk är panikslagna. Alla säljer och ligger likvida och det går att förstå eftersom alla råvarumarknader är under press", sade Jonathan barratt, chef vid Commodity Broking Services i Sidney, till Bloomberg News.

Turbulensen på råvarumarknaden går hand i hand med fortsatta ras på världens börser och statsobligationsräntor som bara sjunker och sjunker när investerare flyr mot säkrare tillgångar.

Nästa viktiga hållpunkt för världens finansmarknader blir den amerikanska sysselsättningsrapporten för juli, som publiceras i eftermiddag klockan 14.30. Statistiken ses som en mycket viktig indikation på hur den amerikanska arbetsmarknaden och ekonomin egentligen utvecklade sig i juli, efter ett flertal indikationer om att återhämtningen på arbetsmarknaden gått i stå.

Analytikerna i Bloomberg News enkät räknar med att sysselsättningen ska ha ökat med 85.000 personer i juli efter en uppgång på ynka 18.000 personer i juni och 25.000 i maj, nivåer långt under vad som krävs för att arbetsmarknaden ska kunna betraktas som god. Bara för att hålla arbetslösheten konstant krävs enligt bedömare ungefär 125.000 nya jobb per månad för att matcha inflödet av arbetskraft. Arbetslösheten väntas ha legat kvar på 9,2 procent i juli, enligt Bloomberg News enkät.

Omkring klockan 11.45 har priset på WTI-olja sjunkit med 0:35 dollar till 86:28 dollar per fat samtidigt som Brent- oljan är upp 1:05 dollar till 108:35 dollar per fat.

"Människor är rädda för recession och skulder. Alla väntar sig nu att efterfrågan på olja kommer att sjunka", sade en oljehandlare vid E&T Energie Handelsgesellschaft, till Bloomberg News.

Från orkanfronten kan rapporteras att den tropiska stormen Emily brutits upp och att blåsten i vindbyarna nu avtagit så pass mycket att Emily inte längre klassificeras som en tropisk storm.

Ädelmetallerna fortsätter att gynnas av oron och spotpriset på guld har stigit 17:92 dollar till 1.664:43 dollar per uns, en uppgång motsvarande 1,1 procent.

"Guldet stöds på många fronter och vi tror på fortsatta uppgångar. Rädslan sprider sig över alla marknader", sade Yang Shandan, handlare vid Cinda Futures, till Bloomberg News.

Sportpriset på silver stiger 0:37 dollar, eller 0,9 procent, till 39:27 dollar per uns.

Den utbredda oron för att den globala tillväxten bromsar in minskar efterfrågan på basmetaller och priserna har fortsatt att sjunka rejält under fredag förmiddag, med undantag för aluminium som handlas i stort sett oförändrat. Tremånadersterminen för koppar har sjunkit 142 dollar till 9.213 dollar per ton runt klockan 11.45.

"Makrooro kommer att fortsätta att dominera prisrörelserna på kort sikt, men det urskillningslösa säljandet de senaste dagarna återspeglar inte fundamenta enligt oss. Det är tydligt att tillväxten bromsar in, men för många råvaror inte tillräckligt för att motverka utbudsbegränsningarna", skriver Morgan Stanley i en råvaruanalys.

Bland basmetallerna är koppar och aluminium hos Morgan Stanleys råvaruanalytiker. För koppar räknar banken med ett pris på i genomsnitt 9.700 dollar per ton i år och 10.100 dollar per ton under 2012.

"Vår syn på kopparn baseras på en motståndskraftig kinesisk efterfrågan, begränsat utbud, och tecken på att den kinesiska lageravvecklingen går mot sitt slut", skriver Morgan Stanley.

På utbudssidan kan nämnas att strejken i BHP Billitons koppargruva Escondia i Chile, världens största, nu är slut efter att arbetarna röstat för att avsluta strejken som pågått i två veckor.

Bland övriga basmetaller sjunker priset på zink 47 dollar till 2.283 dollar per ton medan nickelpriset är ned 401 dollar till 23.249 dollar per ton.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?