Annons

Europabörser: Kurserna rasar på storbörserna

Det var breda fall på Europas ledande börser när handeln drog i gång på fredagen.

I Frankfurt backade börsen med 4,0 procent medan Milanobörsen inledde dagen på minus 3,5 procent. I London var nedgången 2,9 procent. Stockholmsbörsens OMXS-index föll med 4,0 procent initialt efter stora nedgångar i Asien på morgonen.

Svagare globala tillväxtutsikter och intensifierade problem i eurozonen får Europeiska centralbanken (ECB) att tona ner behovet av ytterligare räntehöjningar de kommande månaderna, skriver SEB:s ekonomer i sin morgonrapport.

"Det gör att vår prognos för en ECB-höjning i oktober nu ser mer osannolik ut och vi väntar oss att ECB ligger kvar med en oförändrad ränta året ut".

SEB tror att Riksbanken höjer räntan i september och eventuellt en gång till i år.

ECB-rådets Luc Coene säger (i en radiointervju som Reuters refererar till) att det krävs ytterligare åtgärder från länderna i eurozonen för att övertyga och lugna marknaden. Enligt honom är euron inte försvarbar utan ytterligare politiska ingripanden.

Coene menar att vi nu ser en snöbollseffekt där saker blir värre och värre och att det råder en väldigt stor osäkerhet på marknaden.

Franske presidenten Nicolas Sarkozy kommer i dag att ha separata telefonmöten med spanska premiärministern José Luis Zapatero och med tyska förbundskanslern Angela Merkel, enligt Wall Street Journal.

Taleskvinnan för det franska presidentkontoret ville inte gå in på detaljer om de kommande samtalen. Sarkozy har också haft samtal med ECB-chefen Jean-Claude Trichet under de två senaste dagarna.

Det italienska och spanska räntegapet mot Tyskland var rekordstort i morgonhandeln på räntemarknaden. Den italienska skillnaden låg som mest på 4,10 procentenheter på en tioårig obligation och den spanska på 4,15 procentenheter.

Senare krympte gapet med 10&tstr;15 hundradels procentenheter till omkring 4,0 procent. Sannolikt ligger europeiska centralbanken ECB:s stödköp av obligationer bakom det minskade gapet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?