Annons

USA-börser: Proppen ur på Wall Street

Börserna i New York stängde med djupa nedgångar på torsdagen, och raderade därmed ut uppgångarna sedan årsskiftet. Oron för stagnerande återhämtning i USA:s ekonomi eskalerade och ordet rädsla användes allt oftare om investerarnas beteende.

Vid stängning var Dow Jones ned 4,3 procent till noteringen 11.384. Det bredare S&P 500 backade 4,8 procent till 1.200, den största nedgången för indexet sedan februari 2009, och Nasdaq Composite stängde 5,1 procent lägre på 2.556.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 1,8 miljarder aktier, och 3,3 miljarder aktier på Nasdaq.

Investerarna fortsatte att sälja av aktier i en fortsatt flykt till tryggare tillgångar som ädelmetaller.

Volatilitetsindexet VIX, även kallat rädsloindexet, steg 35 procent på torsdagen och nådde sin högsta nivå sedan mars i år. Indexet mäter kostnaden för att skydda sig mot nedgångar i S&P 500.

"Humöret är dystert. Det avgörande är att vi får starkare makroekonomisk data som bevisar att ekonomin inte är på väg in i en recession. Jobbrapporten i morgon är avgörande. För vi ännu en besvikelse finns det en betydande nedsida för aktiemarknaden från nuvarande nivå", sade Nike Ryan, chefsstrateg på UBS Wealth Management, till Bloomberg News.

Antalet nyanmälda arbetslösa i USA steg med 1.000 personer till 400.000 personer under vecka 30, jämfört med veckan innan, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Väntat var 405.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

Siffran var dock i svagaste laget för aktiemarknaden, och gav stigande nervositet inför arbetsmarknadsdepartementets månatliga jobbrapport på fredagseftermiddagen svensk tid.

Indexet över förtroendet bland de amerikanska konsumenterna sjönk under förra veckan, enligt Bloomberg Consumer Comfort Index. Helhetsindex för vecka 30, till och med den 31 juli, uppmättes till -47,6 jämfört med -46,8 föregående vecka, enligt Bloomberg News.

Inom Dow Jones var nedgångarna breda och leddes av Alcoa, Caterpillar och Bank of America.

Kraft Foods steg under dagen mot strömmen i Dow Jones på nyheten att bolaget ska dela ut livsmedelsverksamheten i Nordamerika till aktieägarna. Luften gick dock ur i sluthandeln och aktien stängde ned 1,5 procent.

GAP tappade 11,7 procent efter att beklädnadskedjan rapporterat ett tapp på 5 procent i jämförbar försäljning i juli, mot väntade -0,6 procent. En preliminär vinst per aktie över förväntan för bolagets andra kvartal hjälpte inte aktien.

Den amerikanska tioåriga obligationen var ned 20 punkter till 2,42 procent. Avkastningen på USA:s statspapper sjönk till nivåer som inte setts sedan femtiotalet, och närmade sig bottennoteringen på 2,04 procent under finanskrisen i december 2008.

Ericsson stängde oförändrat jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?