Annons

Räntor och valutor: Räntorna stiger

Europeiska räntor öppnar torsdagens handel upp efter att de amerikanska räntorna stigit på onsdagskvällen på nya rykten om ytterligare stödköp av obligationer av Fed.

Från asiatiskt håll intervenerade Japan på valutamarknaden genom att köpa yen för att depreciera den höga kursen. Tätt därefter meddelade landets centralbank att de lämnar styrräntan oförändrad, en dag tidigare än annonserat.

Under onsdagskvällen stärktes sentimentet något i USA efter att Donald Kohn och Brian Madigan, två före detta direktörer på den amerikanska centralbanken, sade i en intervju till Wall Street Journal att Fed bör överväga stimulanser av den amerikanska ekonomin genom en tredje omgång köp av statspapper (QE3) om tillväxten i landet mattas och inflationen minskar.

Fed-chefen Ben Bernanke har dock tidigare sagt att det endast kommer på fråga om han ser risk för deflation.

De amerikanska börserna och räntorna steg i alla fall något på uttalandet och tioåringen är vid svensk öppning på torsdagen upp 5 punkter till 2,65 procent sedan svensk stängning på onsdagen.

Tyska och svenska räntor följde utvecklingen och tioåringarna är upp 4 punkter till 2,45 respektive 2,47 procent.

På torsdagen uppgav Japans finansminister Yoshihiko Noda att landets centralbank intervenerat på valutamarknaden genom att sälja yen i deprecierande syfte för att skydda landets export.

Kort därefter meddelade centralbanken, en dag före planerat, att man lämnar styrräntan oförändrad i intervallet 0,00-0,10 procent samtidigt som man stimulerar ekonomin genom att utöka kreditfaciliteten samt fonden för tillgångsköp med 5.000 miljarder yen vardera till 35.000 miljarder respektive 15.000 miljarder yen.

Den japanska yenen försvagades märkbart och handlas vid öppningstid på torsdagen till 79:44 mot dollarn jämfört med 76:95 vid onsdagens stängning.

I eurokrisens Europa står Spanien och Italien fortsatt i fokus.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi höll under onsdagskvällen tal i parlamentet där han sade att spekulation och bristande internationellt förtroende driver upp de italienska statspappersräntorna men att underliggande ekonomiska fundamenta i landet är solida. Han sade att de italienska statsfinanserna är bättre än hos de flesta andra länder.

SEB skriver i ett marknadsbrev på morgonen att det som oroar marknaden är att Italiens statsskuld på över 1.800 miljarder euro (120 procent av BNP), vilket är större än de resterande piigs-ländernas sammanlagda skuld, är alldeles för mycket att hantera för euroområdets nuvarande stödprogram.

Samtidigt noterar de att Italien är långt ifrån lika illa ute som de länder som redan fått stöd, med ett väntat budgetunderskott på 4 procent av BNP i år och 3,6 procent av BNP år 2012. Landet har också, bortsett från räntekostnader, ett överskott i budgeten och en relativt lång genomsnittlig skuldlöptid, på sju år.

Räntorna i Spanien och Italien öppnar torsdagen överlag ned och intressant i sammanhanget är att Spanien under förmiddagen säljer statsobligationer för sammanlagt 3,5 miljarder euro i tre och fyra års löptid.

På dagens makroagenda står även räntebesked från ECB som annonserar styrräntan klockan 13:45 med efterföljande presskonferens klockan 14:30. Styrräntan lämnas oförändrad på 1,50 procent, enligt Bloomberg News prognosenkäter.

SEB skriver att ECB-chefen Jean Claude Trichet antagligen inte kommer att komma med några nya oväntade utspel om hur ECB ska stabilisera marknaderna men att det ska bli intressant att höra hur han ser på ECB:s roll i krisbekämpningen.

De skriver vidare att "Trichet inte kommer att bekräfta marknadens förväntningar om att nästa höjning dröjer till 2013, men frågan är om han efter de senaste dagarnas turbulens kommer att våga eller vilja ta ett första steg för att förbereda marknaden för en räntehöjning i oktober".

På valutamarknaden stärktes euron inför öppning marginellt till 1:433 mot dollarn från 1:430 vid stängning på onsdagen. Kronan har under denna tid stärkts till 6:33 mot dollarn men varit oförändrad mot euron, till 9:07.

I övrigt väntas under dagen räntebesked även från Storbritanniens centralbank, Bank of England, klockan 13.00. Även de väntas lämna styrräntan oförändrad, enligt Bloomberg News, på 0,50 procent.

Under förmiddagen är det också värt att hålla ett öga på statistik över industriorder i juni månad i Tyskland där man väntar sig en ökning med 8,1 procent i årstakt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?