Annons

Räntor och valutor: Räntelyft efter USA-siffror

Statspappersräntorna i USA och Europa steg på onsdagen, drivet bland annat av överraskande positiv statistik från USA.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan var vid den svenska stängningen upp 6 punkter till 2,20 procent, jämfört med den svenska stängningen på tisdagen. Den svenska motsvarigheten steg 5 punkter, till 2,11 procent.

På andra sidan av Atlanten redovisades på eftermiddagen statistik som gav riskaptiten en extra skjuts på de globala marknaderna.

Uppvärmningen till fredagens jobbrapport i USA, den inofficiella ADP-rapporten, visade en utveckling på den amerikanska arbetsmarknaden som inte avvek alltför mycket från vad som var väntat. Den privata sysselsättningen steg enligt ADP med 91.000 personer i juli (väntat +100.000), och det var småföretag som var mest bidragande till uppgången.

4Cast konstaterar att rapporten kom in tillräckligt nära förväntningarna för att inte påverka analytikernas prognoser till på fredag, och ekonomerna på RDQ Economics skrev i en kommentar att statistiken inte visade på någon förändring i de senaste två månadernas privata sysselsättningstrend.

Inför fredagens jobbrapport räknar analytiker med att sysselsättningen ska ha stigit med 100.000 personer, medan den inom privat sektor beräknas ha ökat med 70.000.

Medan ADP-rapporten i stort sett var som väntat kom Chicagos inköpschefsindex in bättre än väntat. Förväntningarna pekade mot att indexet skulle landa på 53,3, men utfallet blev överraskande 56,5. Värt att notera är att det fortfarande var en nedgång från 58,8 i juli, och den lägsta nivån sedan november 2009.

"Andra regionala rapporter gjorde att marknaden väntade sig en brantare nedgång, men den relativt milda nedgången i Chicago är fortfarande inte en uppmuntrande signal när den kommer in på den lägsta nivån sedan 2009 och nedbrytningen visade på en fortsatt inbromsning i nya order", skrev 4Cast i en kommentar.

Utöver det var även industriorderingången bättre än väntat i juli, och steg med 2,4 procent (väntat +2,0). Utöver det reviderades juni-statistiken till att visa en mildare nedgång än vad som tidigare hade rapporterats.

USA-statistiken utökade tidigare uppgångar på aktiemarknader, och lyfte upp europaräntorna och USA- räntorna. Tioårsräntan i USA steg 4 punkter till 2,21 procent, jämfört med svenska stängningen på tisdagen. Tvååringsräntan steg 3 punkter till 0,22 procent.

"Med något bättre data och stigande aktier, har statsobligationer inte någon anledning att rusa högre. Vi hade marginellt positiv data, vilket tar bort en del av osäkerheten kring sysselsättningen", sade Christian Cooper vid Jefferies & Co. till Bloomberg News.

I euroområdet rapporterades arbetslösheten ligga kvar på 10,0 procent i juli från i juni, väntat var 9,9 procent.

Innan hade Tyskland separat redovisat arbetslöshetsstatistik som i stort sett helt var i linje med förväntningarna. Antalet arbetslösa sjönk med 8.000 personer (väntat -10.000), medan andelen arbetslösa var oförändrad på 7,0 procent, i linje med vad som var väntat.

Vidare presenterades för euroområdet ett snabbestimat av inflationen i augusti, som enligt förväntningarna landade på 2,5 procent.

I Sverige presenterade både Konjunkturinstitutet och Nordea nya konjunkturprognoser, som inte oväntat resulterade i nedrevideringar för båda prognosmakarna.

KI hade redan innan publikationen flaggat för att de kommer att sänka tillväxtprognoserna, vilket också blev fallet. Sveriges BNP beräknas nu växa med 4,3 procent 2011, 1,9 procent 2012 och 3,4 procent 2013. I juniprognosen, som var den senaste, väntades BNP öka med 4,4 procent 2011 och 2,9 procent 2012.

KI konstaterade att återhämtningen i svensk ekonomi under sommaren hastigt började tappa fart. Den finansiella turbulens som drog in från omvärlden med stora börsfall ökar osäkerheten. Oroliga hushåll och företag skjuter upp konsumtions- och investeringsbeslut. Därför dämpas tillväxten och arbetslösheten planar ut kring 7,5 procent 2012.

Även Nordea sänkte på onsdagen sina BNP-prognoser till 4,2 procent i år och 0,8 procent nästa år, från 4,7 respektive 2,3 procent i maj-bedömningen.

Nordea konstaterar att konjunkturen försämras snabbt i spåren av finansoro och brist på trovärdiga lösningar för statsskuldproblemen i vår omvärld. Svensk ekonomi bromsar in kraftigt vilket medför att den positiva trenden för sysselsättningen bryts och att arbetslösheten ökar. Riksbanken väntas sänka räntan en bit in på 2012.

Riksbankschefen Stefan Ingves sade i ett anförande på förmiddagen att vi måste ta tillvara de lärdomar som krisen har gett oss och se till att vi framöver står så väl rustade mot framtida kriser som vi bara kan.

"Detta kräver att vi i ett första steg tar ett helhetsgrepp på såväl krishantering som förebyggande arbete, något som den av regeringen tillsatta finanskriskommittén har fått i uppdrag att göra. I förlängningen är målet att få på plats en väl fungerande lagstiftning och effektiva institutioner", sade han.

Han gav dock inga penningpolitiska signaler.

På valutamarknaden gjorde dollarn ett mindre ryck mot euron efter industristatistiken, och handlades vid svensk stängning på 1:441 jämfört med 1:443 vid tisdagseftermiddagen.

Kronan stärktes 1 öre till 6:35 mot dollarn, medan den stärktes 5 öre, till 9:14, mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?