Annons

Räntor och valutor: Europaräntorna stiger

Statspapperräntorna i de europeiska kärnländerna steg på onsdagen medan aktiemarknaderna noterade breda uppgångar. Samtidigt rörde sig euro/dollar i stort sett sidledes medan kronan stärktes ett par öre mot världsvalutorna.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan var vid klockan 11.45 upp 4 punkter till 2,18 procent, jämfört med den svenska stängningen på tisdagen. Även den svenska motsvarigheten steg 4 punkter, till 2,10 procent.

"Räntemarknaderna tar följe på aktiemarknaderna, där risksentimentet är på. Aktierna är upp, så obligationerna faller", sade Michael Leister, räntestrateg vid WestLB till Bloomberg News.

I Sverige presenterade både Konjunkturinstitutet och Nordea nya konjunkturprognoser.

KI hade redan innan publikationen flaggat för att de kommer att sänka tillväxtprognoserna, vilket också blev fallet. Sveriges BNP beräknas nu växa med 4,3 procent 2011, 1,9 procent 2012 och 3,4 procent 2013. I juniprognosen, som var den senaste, väntades BNP öka med 4,4 procent 2011 och 2,9 procent 2012.

KI konstaterade att återhämtningen i svensk ekonomi under sommaren hastigt började tappa fart. Den finansiella turbulens som drog in från omvärlden med stora börsfall ökar osäkerheten. Oroliga hushåll och företag skjuter upp konsumtions- och investeringsbeslut. Därför dämpas tillväxten och arbetslösheten planar ut kring 7,5 procent 2012.

Även Nordea sänkte på onsdagen sina BNP-prognoser till 4,2 procent i år och 0,8 procent nästa år, från 4,7 respektive 2,3 procent i maj-bedömningen.

Nordea konstaterar att konjunkturen försämras snabbt i spåren av finansoro och brist på trovärdiga lösningar för statsskuldproblemen i vår omvärld. Svensk ekonomi bromsar in kraftigt vilket medför att den positiva trenden för sysselsättningen bryts och att arbetslösheten ökar. Riksbanken väntas sänka räntan en bit in på 2012.

Riksbankschefen Stefan Ingves sade i ett anförande på förmiddagen att vi måste ta tillvara de lärdomar som krisen har gett oss och se till att vi framöver står så väl rustade mot framtida kriser som vi bara kan.

"Detta kräver att vi i ett första steg tar ett helhetsgrepp på såväl krishantering som förebyggande arbete, något som den av regeringen tillsatta finanskriskommittén har fått i uppdrag att göra. I förlängningen är målet att få på plats en väl fungerande lagstiftning och effektiva institutioner", sade han.

Han gav dock inga penningpolitiska signaler.

I Tyskland redovisades statistik som visade att detaljhandeln var oförändrad i juli jämfört med juni, något som överraskade analytikerna som enligt Bloomberg News enkät trodde på en nedgång om 1,5 procent.

"Den tyska detaljhandeln stagnerade i juli jämfört med juni. Givet den höga försäljningsnivån i juni, är det goda nyheter. Det innebär att försäljningen i juli är långt över genomsnittet för det andra kvartalet. Siffrorna inger hopp om att handeln under tredje kvartalet kan bidra till tillväxten i den tyska ekonomin efter ett dåligt andra kvartal", skriver Commerzbank i en kommentar.

Den tyska arbetslösheten var dock i stort sett helt i linje med förväntningarna. Antalet arbetslösa sjönk med 8.000 personer (väntat -10.000), medan andelen arbetslösa var oförändrad på 7,0 procent, i linje med vad som var väntat.

Frank-Jürgen Weise, chef för den federala arbetsmarknadsmyndigheten, sade efter statistiken att han fortfarande väntar sig en "bra utveckling" på den tyska arbetsmarknaden under 2011, trots att ekonomin har "förlorat en del momentum". Antalet arbetslösa beräknas inte stiga över 3 miljoner i år.

I hela EMU rapporterades arbetslösheten ligga kvar på 10,0 procent i juli från i juni, väntat var 9,9 procent.

Vidare presenterades för euroområdet ett snabbestimat av inflationen i augusti, som enligt förväntningarna landade på 2,5 procent.

På valutamarknaden har dollarn legat på ett relativt snävt intervall mot euron sedan tisdagens svenska stängning, och handlas vid lunchtid på 1:445, att jämföra med 1:443 på tisdagens eftermiddag. Mot yenen har dollarn tappat marginellt till 76:6 från 76:7.

Kronan har i sin tur stärkts 2 öre till 6:34 mot dollarn, och 3 öre mot euron till 9:16.

Under eftermiddagen kommer från USA ADP:s undersökning om utvecklingen på den privata arbetsmarknaden, där antalet sysselsatta spås ha ökat med 100.000 i augusti, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Förväntningarna inför den officiella statistiken på fredag är en total uppgång med 75.000, vilket kan jämföras med preliminärt rapporterade +117.000 i juli. Genomsnittet för de sex senaste månaderna är +143.000.

Prognosen för den privata sektorn är +103.000 i augusti.

Därefter kommer Chicago inköpschefsindex för augusti, med en väntad nedgång till 53,4 från 58,8, och industriorder i juli, med en väntad uppgång med 2,0 procent.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?