ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Folksam varnar för stadsjeepar

Nyare bilar är mycket säkrare än äldre bilar, visar Folksams studie av verkliga krockar som presenterades på tisdagen i Tylösand. Trots den positiva utvecklingen är det flera stadsjeepar som är sämre än mindre bilar.

 

Folksam ger bilarna fyra betyg: grönt plus, där de är 30 procent säkrare än medelbilen, grönt, där de är 20 procent bättre än medelbilen, gult, där bilen ligger på snittet, och rött, där resultatet är under medelnivån.

Anmärkningsvärt är att det i listan med stora stadsjeepar lyser övervägande rött. Folksam varnar för tre av fyra: Hyundai Santa Fe 2000-2005, Jeep Grand Cherokee 1993-2000 och Nissan Terrano 1988-1996. Vid krockar får personerna i bilarna oftare skador jämfört med medelbilen.

"Det är förvånande och svårt att säga varför", säger Anders Kullgren.

En förklaring kan vara att suvarna välter mycket oftare än vanliga personbilar

"60 procent av olyckor med suvar är vältolyckor, jämförbart med tio procent för personbilsolyckor", säger Maria Krafft, chef för trafik och miljö på Folksam.

Tyck till