Annons

Fed piggade upp USA-börserna

Börserna i New York stängde högre på tisdagen. Publicering av protokollet från Feds penningpolitiska möte förbättrade humöret. Sektorsmässigt lyfte konjunkturkänsliga bolag medan finansbolagen agerade motvikt.

Vid stängning var Dow Jones upp 0,2 procent till noteringen 11.559. Det bredare S&P 500 steg 0,2 procent till 1.213, medan Nasdaq Composite ökade 0,6 procent till 2.576. Omsättningen var 1,0 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 1,9 miljarder på Nasdaq.

De amerikanska börsindexen inledde handelsessionen i rött sedan statistik visat att de amerikanska hushållens konfidensindikator sjunkit till 44,5 i augusti, vilket var den lägsta siffran sedan april 2009. Analytikernas förväntningar pekade mot ett index på 52,0 i augusti, enligt Bloomberg News snittprognos.

Stämningen lättades sedan upp efter att protokollet från Federal Reserves penningpolitiska möte den 9 augusti tillkännagivit att flera ledamöter ville se kraftigare åtgärder för att stimulera ekonomin och minska arbetslösheten redan vid nästa möte i augusti.

Ledamöterna, som inte identifierades, ansåg att "den senaste tidens ekonomiska utveckling rättfärdigade ett "mer substantiellt" beslut utöver åtagandet att hålla räntan låg fram till mitten av 2013.

"Budskapet är att Fed är här och att de inte kommer att upphöra med sina stöttande åtgärder", sade Don Wordell, förvaltare på Ridgeworth Capital Management, till Bloomberg News.

Starkt bidragande till uppgången på Dow Jones var konjunkturkänsliga bolag som Caterpillar och Boeing, vars aktier steg 1,9 respektive 2,2 procent. Microsoft avancerade 1,5 procent.

Bolagen som utmärkte sig i negativ bemärkelse hittades främst inom finanssektorn. JPMorgan tappade 1,5 procent.

Ännu tyngre gick det för Bank of America som sjönk 3,2 procent sedan myndigheten för insättningsgarantin, FDIC, ogillat bankens föreslagna förlikning till investerare.

Desto muntrare var det för aktieägarna i Eastman Kodak som steg hela 11,8 procent sedan bolagets vd uttalat, i en intervju, att potentiella köpare utvärderar bolagets patent, enligt Bloomberg News.

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen var ned 8 punkter till 2,17 procent.

Ericsson stängde 5 öre högre i New York jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?