Annons

Råvaror: Guldet på rekordnivå

Farhågorna om att den amerikanska ekonomin viker ned och att landet kan tappa sitt AAA-betyg har fått investerare att fly till det säkra guldet, med resultat att guldpriset återigen slagit nytt prisrekord. Samma konjunkturoro får råoljan och basmetallerna att sjunka.

"Det är tydligt att världen inte är någon glad plats för tillfället. Marknaden fokuserar sin uppmärksamhet på svag ekonomisk statistik i USA, och också i Europa, som fortsätter att vara dålig", sade Troy Angus, förvaltare vid Paradice Investment Management i Sidney, till Bloomberg News.

I centrum står framför allt oro för en vikande amerikansk ekonomi, men även för världsekonomin i stort.

Martin Feldstein, ekonomiprofessor vid Harvard och ledamot i den NBER-kommitté som daterar den amerikanska konjunkturcykeln, sade i en intervju med Bloomberg TV att ekonomin nu "balanserar på randen".

"Det finns nu 50 procents sannolikhet för att vi glider ned i en ny recession. Inget har gett oss mycket till tillväxt", sade han och tillade att "all statistik" nu visar på hur den amerikanska ekonomin försvagas.

Marknaderna tog ingen större notis om att USA:s president Barack Obama på tisdagskvällen så äntligen kunde signera kompromissplanen om en höjning av skuldtaket, efter att senaten sagt ja tidigare under kvällen.

Varningar från Moody's och Fitch att USA:s kreditbetyg kan komma att sänkas, skulduppgörelsen till trots, bidrog också till att dämpa humöret på marknaderna.

Med allt fokus riktat mot en befarad konjunktursvacka, och i förlängningen därmed lägre efterfrågan på olja, har råoljepriset följaktligen sjunkit tillbaka på onsdagen.

Vid klockan 11.30 har WTI-oljan sjunkit 0:39 dollar till 93:40 dollar per fat samtidigt som Brent-oljan är ned 0:61 dollar till 115:85 dollar per fat.

"Efterfrågan ser mycket svag ut i USA och det tynger marknaden. Vi har inte haft någon riktig 'driving season' den här sommaren, den har i alla fall varit mycket svagare än i fjol", sade Torbjörn Kjus, senioranalytiker vid DnB NOR i Oslo, till Bloomberg News.

Tisdagskvällens inofficiella lagerstatistik från American Petroleum Institute, API, visade de amerikanska lagren av råolja sjönk med 3,3 miljoner fat under föregående vecka. Lagren av bensin steg med 2,6 miljoner fat medan lagren av destillat ökade med 1,4 miljoner fat.

Inför det amerikanska energidepartementets officiella lagerrapport på onsdag eftermiddag väntar sig analytiker att råoljelagren ska ha stigit med 1,5 miljoner fat medan bensinlagren väntas ha stigit med 0,25 miljoner fat. För destillat räknar analytikerna med att lagren steg 1,5 miljoner fat.

För ädelmetallerna noteras stabila uppgångar i dessa oroliga tider. Spotpriset på guld har stigit 7:18 dollar, eller 0,4 procent, till 1.668:35 dollar per uns. Detta är knappt under den nya rekordnivån 1.672:80 dollar per uns som slogs under förmidagen.

"Att guldet flyger högt upp i luften verkar fortfarande stödjas av ett flertal faktorer och något slut på boomen är inte i sikte", skriver Commerzbank i sitt dagliga råvarubrev.

Förutom riskaversionen stöds guldpriset också av valutarörelser och ett stort inflöde i ETF:er, enligt Commerzbank, som noterar att världens största guld-ETF, SPDR Gold, bara under tisdagen hade inflöden på 18 ton guld.

Dessutom konstaterar Commerzbank att centralbanker i Sydkorea, Thailand och Kazakstan har befunnit sig på köpsidan de senaste månaderna.

"Centralbankerna anser uppenbarligen inte att prisnivån är för hög och diversifierar sina valutareserver", skriver Commerzbank och tillägger att under de första fem månaderna i år köpte centralbanker upp 15 procent av guldproduktionen under motsvarande period.

Guldpriset har stigit 11 procent bara under den senaste månaden på först oron för det amerikanska skuldtaket och senare en haltande ekonomisk återhämtning.

Sportpriset på silver har stigit 0:35 dollar till 41:15 dollar per uns.

På basmetallmarknaden noteras breda prisnedgångar. Tremånadersterminen för koppar har sjunkit 45 dollar till 9.635 dollar per ton.

Förutom den generellt skakiga konjunkturbilden pressas kopparpriset också av att strejken i BHP Billitons gruva Escondida, världens största, i Chile nu kan närma sig ett slut.

Arbetare och företagsföreträdare uppger att de är "nära" en lösning på den konflikt som fick arbetarna att gå ut i strejk för tolv dagar sedan, och som har hållit tillbaka kopparproduktionen sedan dess.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?