Annons

Europabörser: Nya nedgångar

De europeiska börserna handlas med en klart negativ underton i den inledande handel på onsdagen. Wall Street lyckades inte hålla sig ovanför plussidan på tisdagen avslutade svagt, vilket fortsätter att tynga sentimentet i Asien och Europa på onsdagen.

Under natten till onsdag svensk tid godkände senaten den överenskommelse som republikaner och demokrater förhandlat fram. Kompromissen innebär en sänkning av budgetunderskottet med minst 2.100 miljarder dollar de kommande 10 åren.

Oro för avtagande global tillväxt tyngde humöret bland investerarna som sågs försiktiga i att inta nya positioner och sålde av aktier till förmån för investeringar i obligationer och guld.

Kreditvärderingsföretaget Standard & Poor's presenterade en rapport på onsdagen, där EMU:s tillväxtutsikter ses försvagas och svagheten som visat sig under det andra kvartalet kan mycket väl förlängas till det andra halvåret i år.

"Nya tecken på svaghet skapar frågor kring tillväxtutsikterna i EMU", skriver S&P i rapporten.

Globala inköpschefsindex för juli avslöjar en oroande bild avseende tillväxten där det sammanvägda indexet sjönk till den lägsta nivån på 23 månader, vilket nära nog signalerar en stagnation av produktionen inom den privata sektorn.

Marknaden rörde sig inte på EMU-zonens PMI data för juli, som inkom i linje med förväntningar. Både Tyskland, Storbritannien och Frankrike inkom med PMI data, som alla inkom i enlighet med marknadskonsenus.

Definitivt inköpschefsindex för tjänstesektorn i EMU uppgick till 51,6 i juli, jämfört med 53,7 månaden innan. Marknaden hade räknat med en nivå på 51,4 som var den preliminära bedömningen.

Schweiz centralbank, Swiss National Bank, meddelade på förmiddagen att man ska vidta åtgärder mot styrkan i schweizerfrancen vid behov. Den inhemska valutan bedöms vara massivt övervärderad och hotar den schweiziska ekonomin.

Enligt valutahandlare var centralbankens utspel förvånande och har lett till en försvagning av schweizerfrancen.

Bland sektorerna i Stoxx 600 index tyngde råvaror och läkemedel. Även verkstads-aktierna fortsatte den senaste nedåtgående trenden och noterade en bred front av röda siffror. På bolagssidan föll Societe Generale kraftigt och noterade en nedgång på 6,6 procent, efter en svagt inkommen rapport.

I övrigt sågs banksektorn gå något mot strömmen och noterade en svag uppgång. Standard Chartered steg 1,5 procent i London, BNP Paribas ökade 1 procent i Paris och Commerzbank handlades svagt plussidan och var upp 0,1 procent i Frankfurt. Franska Societe Generale faller dock efter en svag rapport.

I eftermiddag väntas amerikansk makrostatistik där agendan bjuder på ADP-sysselsättning för juli månad, klockan 14.15, efterföljt av industriorder och inköpschefsindex tjänster för juli klockan 16.00.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago - kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats. Dels krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. 

Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta

Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. 

Läs mer på www.medicago.se

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?