Annons

Europabörser: Amerikanska siffror lyfte börserna

Efter att ha avslutat den föregående börsveckan med nedgång under torsdagen och fredagen avancerade Europabörserna under måndagens handel. Oväntat stark data över privatkonsumtionen i USA agerade bränsle åt riskhumöret.

Vid klockan 17.40 var Euro Stoxx 50 upp 2,2 procent medan det bredare Bloomberg 500-indexet steg med 1,3 procent.

Under eftermiddagen visade amerikansk data att privatkonsumtionen steg mer än väntat under juli. Då detta ses som en bra indikator för att läget i den amerikanska ekonomin ökade riskaptiten ytterligare. Under förmiddagen gav Ben Bernankes tal i Jackson Hole i fredags stöd.

I spåren av det förbättrade sentimentet noterades breda uppgångar i Europa. Bank och finans återfanns bland sektorerna som gick allra bäst.

Försäkringsbolagen Munich Re och Swiss Re avancerade 4,2 respektive 4,3 procent sedan det visat sig att skadorna efter orkanen Irene blvivit mindre än befarat.

DAX avancerade 2,5 procent medan CAC var upp 2,2 procent. Uppgångar på bred front kunde noteras även i Tyskland och Frankrike.

I London höll börsen stängt till följd av Bank Holiday.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?