Annons

Asienbörser: Uppåt efter Bernanke-tal

De asiatiska börserna avancerade på måndagen efter att Fed-chefen Ben Bernanke väckt förhoppningar med sitt tal i Jackson Hole, Wyoming, på fredagen. Kina gick mot strömmen efter oro för penningpolitiska åtstramningar.

Klockan 7.35 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 upp 2 procent.

Ben Bernanke aviserade som väntat inga stimulansåtgärder, men genom att gå ut med att september månads räntemöte förlängs till två dagar signalerade han att Fed noggrant kommer att analysera de data som finns till hands under ytterligare en månad.

"Bernankes tal var i linje med förväntningarna, men genom att utöka nästa FOMC-möte till två dagar visade han att de är redo att vidta åtgärder", sade Kazuhiro Takahashi, på Daiwa Securities Capital Markets, till Bloomberg News.

Sony, Japans största leverantör av konsumentelektronik, lyfte 3,2 procent. Kawasaki Kisen, Japans tredje största rederi, steg 3,1 procent med stöd av att Nomura Holdings uttalat att det är "bullish" för sektorn.

Topix Index lyfte 0,4 procent och Nikkei 225 ökade 0,6 procent.

I Hongkong var Hang Seng upp 1,5 procent. Li & Fung, som tillverkar kläder och leksaker åt bland annat Wal-Mart, ökade 0,3 procent.

I Kina var det däremot inte lika muntert där sentimentet tyngdes av oro för att regeringen kan komma att strama åt penningpolitiken ytterligare för att stävja inflationen. China Merchant Bank och China Minsheng Banking tappade båda över 2 procent.

Shanghai Composite var ned 1,1 procent och Shenzhen Composite tappade 0,5 procent.

I Sydney ökade världens största gruvbolag, BHP Billiton, 1,6 procent med stöd av stigande metallpriser. Australiska S&P/ASX 200 Index var upp 1,8 procent.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?