Annons

USA-börser: Big Ben lugnade marknaden

New York-börserna stängde på plus på fredagen efter Ben Bernankes tal som fick ned "rädsloindexet" VIX och tycktes lugna ned marknaderna. Veckan slutade också uppåt, för första gången på fem veckor.

Vid stängning var Dow Jones upp 1,2 procent till 11.284. Det bredare S&P 500 var upp 1,5 procent till 1.177, medan Nasdaq Composite hade stigit med 2,5 procent till 2.480. Därmed slutade vecka 34 på plus; den första sedan vecka 29 för indexet.

Veckofacit blev plus 4,3 procent för Dow Jones och 5,9 procent upp för Nasdaq.

Omsättningen var 1,1 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 1,9 miljarder på Nasdaq. Samtliga nio sektorer i Dow Jones index stängde upp, med cykliska aktier i topp.

Microsoft avgick med lagerkransen och största uppgången, 2,8 procent, tätt följd av Boeing på 2,7 procent.

I botten fanns Hewlett-Packard, som sjönk med 0,9 procent, och AT&T som var ned några tiondelars procent.

Ben Bernanke aviserade som väntat inga stimulansåtgärder, men genom att gå ut med att september månads räntemöte förlängts från en till två dagar signalerade han att Fed noggrant kommer att analysera de data som finns till hands under ytterligare en månad.

Enligt en rapport från Goldman Sachs är det historiskt sett mer sannolikt med lättnadspaket efter tvådagars- än endagarsmöten, och just tvådagarsmötet var enligt flera bedömare det mest anmärkningsvärda i Ben Bernankes tal.

Fedchefen upprepade dessutom innehållet från räntebeskedet tidigare i augusti om att flera verktyg står till buds för den amerikanska centralbanken om det skulle behövas, men nämnde inga detaljer om när dessa verktyg skulle kunna komma att användas.

Ben Bernankes syn på ekonomin kan sammanfattas med att den är rörd men inte skakad:

"Även om det definitivt finns viktiga problem förefaller det inte som att tillväxtfundamenta i USA har förändrats permanent av chockerna de senaste fyra åren. Det kanske kommer att ta lite tid men vi kan rimligen räkna med att få se en återgång till en tillväxttakt och sysselsättningsnivåer som är konsistenta med dessa underliggande fundamenta", sade Ben Bernanke i sitt tal.

Om Bernanke lyckades lugna marknaderna är det nu oro av ett annat slag som vidtar. Inför helgen gör sig USA redo för orkanen Irene, som väntas drabba New York på söndagen. Stadens borgmästare Michael Bloomberg har beordrat evakuering av lågt belägna områden, rapporterar Bloomberg News, men senaste budet från NYSE är att hålla öppet på måndagen.

Den amerikanska 10-årsräntan var ned 4 punkter till 2,19 procent.

Ericsson stängde 39 öre lägre jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?