Annons

Råvaror: Guldet återhämtar sig

Råvarumarknaderna noterade små prisförändringar på fredagens handel, då investerare inväntade Ben Bernankes anförande i Jackson Hole och eventuella indikationer på policyändringar.

Bland annat noterades guldet, som varit under starkt säljtryck de senaste dagarna men som återhämtade sig i torsdagens sena handel, nästan 14 dollar högre till 1.788 dollar per uns.

På torsdagen noterades guldet som lägst på 1.704 dollar per uns, 11 procent ned från toppnoteringen två dagar tidigare. Men kvällen bjöd på en stark prestation och den tidigare nedgången vändes till en mindre uppgång jämfört med onsdagen.

"Vi räknar med att guldpriset kommer att få stöd av svagare utsikter för den amerikanska dollarn och den ekonomiska och finansiella osäkerheten i eurozonen skuldkris", skriver Commonwealth Bank of Australia i ett marknadsbrev som citeras av Bloomberg News.

På råoljemarknaden visade både WTI-oljan och Brent måttliga nedgångar. WTI var vid klockan 11.30 ned 0:42 dollar till 84:88 dollar per fat, medan Brent tappade 0:53 dollar till 110:06.

"Bernanke kommer troligen att leverera något sorts meddelande om att Fed kommer att svara vid behov. Frågan är om det redan har blivit inprisat och om det kommer att vara tillräckligt för att ge stöd till riskaptiten. Vi ser på marknadsreaktionerna som högst oförutsägbara men anser att riskerna är skruvade på nedsidan", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Inte heller Commerzbank tror att råoljan har chans att studsa högre efter Fed-chefens anförande.

"Vi väntar oss inte ett sådant uttalande (QE3) och på grund av det kan oljepriserna komma att pressas. Prisrallyt de senaste dagarna var i huvudsak på grund av förväntningar om ytterligare likviditet. Det är den enda förklaringen till att Brent handlas över 110 dollar per fat igen, även om den libyska oljeproduktionen kan väntas återupptas inom kort", skriver Commerzbank i ett kundbrev.

Orkanen Irene prognostiseras nu röra sig från Bahamas djupare in i North Carolina, i en riktning direkt mot New York. Guvernörer från North Carolina till Connecticut har förklarat nödtillstånd i staterna. Enligt Kinetic Analysis kan Irene orsaka 20 miljarder dollar i ekonomiska förluster på grund av förlorade arbetstimmar, strömavbrott och störningar i skeppning och flyg.

Irene försvagades under förmiddagen till klass 2. Orkanen har lett till att benisnpriset handlats på den högsta nivån på tre veckor på spekulationer om att det kan störa raffinaderiproduktionen och bränsledistributionen på östkusten.

På basmetallmarknaden pekade priskurvorna övervägande uppåt på förmiddagen, men utan större dramatik i prisrörelserna. Tremånaderterminen för koppar var upp 21 dollar till 9.051 medan zink var ned 3 dollar till 2.225.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?