Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar

De europeiska marknadsräntorna visar små rörelser under den tidiga handeln på veckans avslutande handelsdag. Samtidigt tappade dollarn mark efter att ha stärkts betydligt under sen torsdagskväll.

Strax efter öppning var räntan på den tioåriga svenska statspapperräntan ned 2 punkter till 2,06 procent, medan den tyska motsvarigheten var ned 1 punkt till 2,19 procent, från torsdagens svenska stängning.

Marknadens blickar är riktade mot vad Fed-chefen Ben Bernanke kan komma att säga vid sitt anförande vid Jackson Hole i eftermiddag, och om han kan indikera nya kvantitativa lättnader från centralbanken. Det råder blandade förväntningar kring om han kommer att avslöja några nya åtgärder för att stötta den amerikanska ekonomin eller inte.

Deutsche Bank tillhör skaran som inte tror att Ben Bernanke "explicit" kommer att annonsera några nya policydirektiv.

Banken pekar bland annat mot vad Fed-chefen sade i juli, då han indikerade att två villkor är tvungna att uppnås för att Fed ska genomföra ytterligare kvantitativa lättnader.

"För det första måste ekonomisk svaghet visa sig vara mer ihållande än väntat, och för det andra måste deflationsrisker återuppstå. Det första villkoret har redan uppnåtts, men det är svårt att argumentera för att det senare pågår i den nuvarande omgivningen givet den senaste statistiken som har visat ett kvarvarande stort inflationstryck", skriver Deutsche Bank.

Thomas Hoenig, Fed-chef i Kansas City och en av dem som reserverade sig mot att låsa räntan i två år vid Feds senaste räntebesked, uttalade på torsdagskvällen sin skepsis mot fler lättnadspaket från den amerikanska centralbanken. Fokus, menade Thomas Hoenig, bör i stället ligga på att komma till rätta med USA:s skuldproblem.

USA-räntorna har i stort sett legat stilla sedan torsdagseftermiddagen

"Han (Ben Bernanke) kommer kanske inte annonsera QE3, men han kommer att säga att de har andra möjligheter att stimulera ekonomin. Räntorna har redan sjunkit skarpt. Vi skulle överväga att sälja" om de faller ytterligare, sade Hiromasa Nakamura, seniorinvesterare vid Mizuho Asset Management till Bloomberg News.

I Tyskland publicerades statistik som visade att tyska importpriser steg med 0,8 procent i juli, jämfört med månaden före, klart över väntade +0,3 procent. I årstakt uppmättes uppgången till 7,5 procent, (väntat +7,0).

På torsdagen fick rykten om att Tyskland ska förbereda ett utökat blankningsförbud Frankfurtbörsen på fall, men regeringen var snabbt ute och dementerade ryktena.

I stället var det Frankrike, Spanien och Belgien som meddelade att de förlänger respektive lands förbud mot blankning av finansaktier. Spanien och Italien förlängde till 30 september, medan Frankrike förlängde förbudet till 11 november.

Naoto Kan bekräftade under morgonen att han avgår som Japans premiärminister. Japans finansminister, Yoshihiko Noda, väntas efterträda, och sade på fredagen att han står redo att leda nationens politik. Han sade också att Japan står inför stora utmaningar som kan leda till förtroendeförluster, och att den globala finanskrisen nu också attackerar Japan.

På valutamarknaden har dollarn försvagats till 1:444 mot euron. Mot yenen har dollarn tappat till strax under 77- strecket från drygt 77:1 vid svensk torsdagsstängning. Under kvällen på torsdagen handlades dock dollarn betydligt starkare, där den bland annat nådde 77:70 mot yenen vilket var den högsta nivån på två veckor.

Kronan har i sin tur stärkts 2 öre till 6:30 mot dollarn, och stärkts 1 öre till 9:10 mot euron.

På fredagens svenska agenda står det traditionsenliga Harpsundsmötet, där finansminister Anders Borg kommer att presentera uppdaterade prognoser vid en presskonferens klockan 15. Finansministern har redan gjort klart att prognoserna från i vår kommer att behöva revideras ned betydligt.

Regeringens prognos i vårbudgeten var en BNP-tillväxt på 3,8 procent år 2012. I år räknade regeringen med en tillväxt på 4,6 procent och för 2013 var prognosen då en BNP- tillväxt på 3,6 procent.

"Det är tydligt att vi får göra påtaglig nedrevideing av tillväxtprognosen 2012, det är mer osäkert för 2013. Det är också uppenbart att det finns nedåtrisker även efter den nedrevideringen", sade han den 11 augusti.

Utöver det kommer SCB att publicera statistik över handelsbalansen och tjänsteprisindex för juli respektive andra kvartalet.

Förväntningarna inför handelsstatistiken är att överskottet ska ha fallit tillbaka något i juli till 7,2 miljarder kronor, enligt en analytikerenkät av SME Direkt. I juni var handelsöverskottet 8,2 miljarder.

SCB kommer också att publicera export och import av varor för juni.

I övriga Europa ska Storbritannien presentera preliminär BNP-statistik för det andra kvartalet, som väntas landa på en uppgång med 0,2 procent jämfört med första kvartalet och en ökning med 0,7 procent i årstakt.

Även i Spanien publiceras BNP-statistik, som väntas ha samma utfall som i Storbritannien.

BNP-siffran av störst fokus kommer dock från USA under eftermiddagen. Statistiken, som är den andra i raden av tre som rapporteras om det andra kvartalet, väntas visa en uppgång om 1,1 procent i beräknad årstakt, medan BNP- deflatorn tros öka med 2,3 procent, enligt Bloomberg News analytikerenkät. Därmed tror bedömarna på en något lägre tillväxtökning än den som angavs i det första estimatet.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?