Annons

Räntor & valutor: Avvaktande inför Fed-talet

Europeiska ränte- och valutamarknader noterar måttliga rörelser i förmiddagens handel inför eftermiddagens sedan länge hett efterlängtade anförande från Fedchefen Ben Bernanke i Jackson Hole.

Efter veckor av spekulationer är det äntligen dags för Ben Bernanke att lätta på förlåten och ge en bild av den ekonomiska utvecklingen. Han kan också komma ta upp frågan om vilka verktyg som Fed kan tänkas ta till om det ekonomiska läget skulle kräva det, men enligt flera ekonomer är det osannolikt att han kommer att ge några klara indikationer om att någon åtgärd är aktuell på kort sikt.

Princetonprofessorn Paul Krugman skriver i en artikel i New York Times att han skulle bli "chockad" om Ben Bernanke föreslår något signifikant, det vill säga "något som kan få någon verklig effekt på arbetslösheten eller erbjuda något riktigt stöd för tillväxten".

Ett viktigt skäl till Paul Krugmans låga förväntningar på signaler från Ben Bernanke är Texasguvernören Rick Perry, som i ett famöst uttalande hotade Ben Bernanke med "allvarliga personliga konsekvenser om han bedriver expansiv penningpolitik före valet 2012".

"En symbol för den politiska skrämseltaktik som dödar vårt sista hopp om ekonomisk återhämtning... Den politiska oppositionen har redan lamslagit finanspolitiken, istället för att hjälpa till att skapa jobb bromsar nu regeringen och hämmar produktion och sysselsättning. När nu också Fed skräms till passivitet är det svårt att se något slut för den pågående ekonomiska katastrofen", skriver Paul Krugman.

I Sverige väntar marknadsaktörer också på nya besked efter regeringens Harpsundsmöte i eftermiddag. Finansminister Anders Borg ska hålla en presskonferens klockan 15.00, där han ger besked om hur mycket han kommer att justera ned finansdepartementets mycket optimistiska ekonomiska prognoser från i våras och om det kan bli aktuellt med några ytterligare finanspolitiska åtgärder utöver den redan utlovad sänkningen av restaurangmomsen.

Som något av pausunderhållning i avvaktan på eftermiddagens besked från finansminister Anders Borg och Fedchefen Ben Bernanke presenterade SCB statistik som bland annat visade att den svenska utrikeshandeln med varor genererade ett klart större överskott än väntat i juli.

Handelsbalans visade ett överskott på 12,2 miljarder kronor i juli, att jämföra med SME:s prognosenkät som pekade mot ett överskott på 7,2 miljarder kronor. Exporten ökade 5 procent jämfört med juli 2010 medan importen ökade 2 procent.

Ekonomer konstaterar att saldot för juli väl överträffade förväntningarna, men statistiken var ändå inte något övertygande styrketecken eftersom det starka oväntat starka saldot mer berodde på svag importökning än stark export.

Mer detaljerad statistik visade att den svenska varuexporten ökade 11 procent under första halvåret medan importen steg 10 procent, exporten till Asien ökade 21 procent. Bland varuområdena ökade exporten av mineralvaror 28 procent, verkstadsvaror ökade 17 procent (lastbilar 66 procent) medan läkemedelsexporten sjönk 13 procent.

SCB redovisade samtidigt att svenska tjänstepriser steg 0,5 procent under första kvartalet, från föregående kvartal, och 1,2 procent jämfört med motsvarande kvartal 2010.

ECB rapporterade att rapporterade att penningmängdstillväxten, M3, var 2,1 procent juli, vilket var lägre än väntade 2,2 procent. Data för juni justerades samtidigt ner till +1,9 procent från 2,1 procent tidigare. Ökningstakten för privata krediter sjönk till 2,4 procent i juli från 2,5 procent i juni.

Uppdaterad statistik visade att brittisk BNP steg 0,2 procent under andra kvartalet, jämfört med första kvartalet, och 0,7 procent jämfört med andra kvartalet 2010. Det var i linje med det första estimatet och med förväntningarna inför den reviderade statistiken.

Klockan 14.30 publiceras uppdaterade beräkningar av USA:s BNP för andra kvartalet, och här väntas den tidigare rapporterade tillväxttakten 1,3 procent justeras ned till 1,1 procent, bland annat beroende på att utrikeshandelsdata för juni visade ett betydligt större underskott än vad som antogs i det första BNP-estimatet.

Klockan 15.55 publiceras vidare slutligt Michiganindex för augusti, som väntas ha stigit till 55,8 från oväntat låga 54,9 i början av månaden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?