Annons

Stockholmsbörsen håller sig på plus

Stockholmsbörsen pendlade mellan upp- och nedgång under onsdagens första halvlek, dock med lejonparten av handeln på plus. Detta trots att tyska IFO-index inte infriade förväntningarna. Rapporterande JM, Mekonomen och Proffice kläddes alla i svart.

13.20-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,2 procent till 907,7. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 6 miljarder kronor, medan den konsoliderade omsättningen, som även inkluderar Burgundy, Chi-x, Turquoise samt Bats, uppgick till knappt 9 miljarder.

I Europa var FTSE och Euro Stoxx upp 0,2 respektive 0,4 procent medan CAC och DAX steg 0,6 respektive 1,0 procent.

Stockholmsbörsen öppnade klart upp för att snabbt färga siffrorna med rött men bytte återigen färgskepnad upp med övriga Europa vid 10, trots att tyskt IFO-index hamnade under förväntan.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk till 108,7 i augusti, den svagaste nivån på över ett år.

Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha sjunkit till 111,0, från 112,9 föregående månad. Index över förväntningarna om framtiden sjönk till 100,1 i augusti från 105,0 månaden före, väntat var 102,8. Index över det aktuella läget sjönk till 118,1 från 121,4, väntat var 119,8.

"Siffrorna är ganska nedslående men de är ingen anledning till panik. Den ekonomiska återhämtningen i Tyskland har toppat men vi kommer inte att få se en tillväxtstagnering eller recession då orderböckerna är fulla och inhemsk efterfrågan kommer att slå in", sade Jürgen Michels, chefekonom på Citigroup, till Bloomberg News.

Råvarubolagen Lundin Petroleum och Boliden gick starkt och steg 2,8 respektive 1,0 procent.

Bland förlorarna hittades de mer defensiva aktierna Swedish Match,H&M B, Telia Sonera och Astra Zeneca som samtliga noterade minussiffror.

På onsdagsmorgonen rapporterade JM ett resultat som i stort sett var i linje med SME Direkts konsensusprognos. Starterna av nya bostäder fortsatte att öka.

Byggaktien steg 1,3 procent till 96:25 kronor. Enligt analytiker tyder den positiva kursreaktionen på en viss lättnad.

Inom sektorn fick Skanska på morgonen en order värd 500 miljoner kronor. Aktien var ned marginella 0,3 procent.

Peab, vars halvårsrapport svek förväntningarna i tisdags, har fått rekommendationen behåll upprepad av Nordea Markets. Riktkursen har justerats ned till 36 från 43:50 kronor. Emellertid har Carnegie försvagat sin rekommendation till neutral från tidigare outperform. Peab-aktien sjönk ytterligare 0,5 procent.

Bland de mindre bolagen steg Proffice och Mekonomen 5,9 respektive 6,7 procent efter starka rapporter.

Från amerikanskt håll väntas under eftermiddagen data över order varaktiga varor i juli samt FHFA husprisindex.

De amerikanska septemberterminerna för Dow Jones, S&P 500 samt Nasdaq Composite skvallrade samtliga om en nedgång på runt 0,6 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?