Annons

Råvaror: Guldet faller

Onsdagskvällens uppgång för WTI-oljan vändes till nedgång, medan Brent-oljan visade en mattare uppgång i den sena handeln. Guldet utökade kvällens kraftiga nedgång medan marknaden för basmetaller visade små rörelser.

Vid klockan 20.30 var Brentoljans oktobertermin upp 1,17 dollar till 110,48 dollar per fat, medan WTI backade 0,29 dollar till 85,15.

De amerikanska lagren av råolja sjönk med 2,2 miljoner fat under förra veckan, enligt statistik från USA:s energidepartement, DOE. Enligt Bloomberg News väntades lagren stiga med 1,75 miljoner fat.

Lagren av bensin steg med 1,4 miljoner fat. Här väntades lagren sjunka med 1,0 miljoner. Importen ökade med 0,22 miljoner fat per dag.

Lagren av destillat steg 1,7 miljoner under veckan. Här väntades en uppgång med 1,0 miljoner fat. Importen ökade med 0,06 miljoner fat per dag.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökade med 1,2 procentenheter till 90,3 procent. Analytikerna räknade i genomsnitt med att kapacitetsutnyttjandet skulle ha varit oförändrat.

Importen av oljeprodukter steg totalt med 0,40 miljoner fat per dag.

"En hög aktivitet i raffinaderierna skapar efterfrågan på råolja. De lägre råoljelagren och en stark efterfrågan från raffinaderierna ger stöd åt marknaden trots oron för ekonomin", sade John Kilduff, partner på den energiorienterade hedgefonden Again Capital till Bloomberg News.

I Libyen pågick fortfarande sporadiska strider i huvudstaden Tripoli på kvällen. Muammar Gaddafi hade ännu inte infångats, och det var oklart om han fanns kvar i Libyen eller hade lämnat landet.

Oljeexporten från Libyen bedöms bli fortsatt begränsad oberoende hur snabbt striderna i landet kan få ett slut, enligt oljeanalytiker, vilket fick oljepriset att repa sig.

Spotpriset på guld hade vid 20.30-tiden utökat den redan kraftiga nedgången och tappade 65,45 dollar till 1.762,90. Silverpriset var samtidigt ned 2:44 dollar till 39:48 dollar.

Barclays Capital hör till de aktörer som räknar med att guldet kommer att skjuta ny fart uppåt och sätta nya prisrekord.

Faktorerna för nya uppgångar som pekas ut av Barclays är strukturella förändringar i makroekonomin som leder till instabilitet, efterfrågan från finansiella investerare och förväntade köp av centralbankerna.

På basmetallmarknaden var det blandad utveckling i den sena handeln, men med relativt stabila nivåer jämfört med tidigare under dagen. Kopparns tremånaderstermin var upp 25 dollar till 8.875. Zinkpriset var ned 12 dollar till 2.178 dollar per ton, medan nickel steg 165 dollar till 20.825.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?