Annons

Råvaror: Oljan och guldet faller tillbaka

Uppgångarna för priset på råolja mattades i den sena tisdagshandeln, medan rörelserna för basmetallerna var små. Inköpschefsindex från Kina och Tyskland tolkades positivt av marknaden. I och med det mer positiva riskklimatet, och stigande aktiemarknader i New York, sjönk guldpriset samtidigt tillbaka.

Strax före klockan 20.00 svensk tid inträffade en jordbävning med magnitud 5,8 i Virginia, USA. Då skakningarna kändes så långt som till New York störde råvarubörsen New York Mercantile Exchange, Nymex, när många handlare lämnade byggnaden. Händelsen ledde dock inte till några dramatiska prisfluktuationer.

Situationen i Libyen och huvudstaden Tripoli var fortfarande i fokus på oljemarknaden. Sedan allt fler frågetecken kring rebellernas framsteg i erövrandet av Tripoli uppstått stärktes Brent-oljan. Vid 20.30-tiden var Brent upp 0:73 dollar till 109:09 dollar per fat.

"Frågan när det gäller brent, liksom för spreaden mellan brent och WTI, är när den libyska oljeproduktionen är återställd och vilken kapacitet den kommer att ha", skriver Tom Pawlicki, analytiker vid MF Global Holdings, i ett marknadsbrev som refereras av Bloomberg News.

Den amerikanska WTI-oljan, som inte är lika exponerad mot händelserna i Libyen var upp 1:10 dollar till 85:52 dollar per fat i den sena handeln.

Orkanen Irene väntas växa till en kraftig storm medan den drar förbi Bahamas och vidare in över det amerikanska fastlandet och upp längs östkusten under veckoslutet. Därmed har sannolikheten att den ska dra in över Mexikanska golfen minskat ytterligare.

"Vad gäller energiändamål verkar det som att Golfen kommer att komma undan från den här", sade Travis Hartman, meteorolog vid MDA Earthsat Weather till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden var ökade nedgången för guldpriset. Noteringen var vid 20.30-tiden 1.846:10 dollar per uns, ned 51:50 dollar eller 2,4 procent.

Edel Tully, analytiker vid UBS, uppgav i en rapport citerad av Bloomberg News att guldets rally de senaste veckorna "överraskade de flesta på marknaden. Givet snabbheten i det senaste rallyt, stiger sannolikheten för korrektion i takt med att investerare vill ta hem vinster. Även om tillbakagång om 150 dollar eller mer skulle materialiseras, skulle vi starkt se det som ett bra köptillfälle".

Silverpriset var samtidigt ned 2:02 dollar till 41:73 dollar.

På basmetallmarknaden visade kopparn en uppgång på 130 dollar till 8.850. Zink var upp 37 dollar till 2.190, nickelterminen utökade kvällens nedgång till ett tapp på 190 dollar till 20.660 medan aluminium var upp 34 dollar till 2.371.

Basmetallerna, liksom andra konjunkturkänsliga råvaror, fick stöd av statistik från bland annat Kina och Tyskland som uppfattades som positiv. HSBC:s snabbestimat för Kinas PMI visade en uppgång i augusti till 49,8, upp från 49,3 i juli, efter att det förekommit spekulationer om ett fall ned mot 45.

I Tyskland låg tillverkningsindustrins inköpschefsindex still på 52,0 i augusti från i juli, men det överträffade ändå analytikernas förväntningar om en nedgång till 50,6.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?