Annons

Räntor och valutor: Yenen försvagas

Marknadsräntorna i Europa sjunker i den inledande handeln trots att börserna öppnar någon procent upp. De amerikanska börserna slutade svagt upp på tisdagskvällen och det har också varit uppgångar överlag på de asiatiska börserna under natten. På valutamarknaden är det rätt små rörelser för såväl euro/dollar som den svenska kronan.

Att Kinas preliminära inköpschefsindex steg i augusti mottogs positivt och sågs som ett tecken på att den kinesiska industrin står stark trots turbulensen på finansmarknaderna.

Några minuter efter öppning har den svenska tioåriga statsobligationsräntan sjunkit 2 punkter till 2,01 procent och den tyska tioårsräntan är ned 3 punkter till 2,12 procent.

Marknaden riktar nu med stort intresse blickarna mot tyska ZEW-index klockan 11.00. ZEW-index, som mäter institutionella investerares och analytikers bedömning av de ekonomiska utsikterna i Tyskland, väntas ha sjunkit till -26,0 i augusti från -15,1 i juli, enligt Bloomberg News prognosenkät. Nulägesomdömet väntas ha sjunkit till 85,0 från 90,6.

Ytterligare barometerdata blir det i form av preliminära inköpschefsindex från euroområdet och enskilda euroländer, där särskilt Tyskland står i fokus. För euroområdet som helhet räknar analytikerna med en nedgång till 49,5 i augusti från 50,4 i juli för tillverkningsindustrin. För tjänstesektorn väntas PMI sjunka till 50,9 från 51,6 och det sammanvägda indexet väntas sjunka till 50,0 från 51,1.

"Den nuvarande stabiliseringen av risk är beroende av att europeiska PMI inte överraskar kraftigt på nedsidan. Svagare tillväxt i Tyskland skulle få marknaden att tro att det kommer att bli svårare för periferin att få hjälp att komma tillbaka", sa Sebastien Galy, analytiker vid Societe Generale, till Reuters.

Först ut att släppa preliminära inköpschefsindex var Frankrike, där industri-PMI sjönk till 49,3 i augusti från 50,5 i augusti, lägre än väntade 49,7. För tjänstesektorn noterades dock en oväntad uppgång till 56,1 från 54,2, väntat 53,5.

På den utländska agendan står bland annat också preliminärt konsumentförtroende för augusti från euroområdet och BNP från Norge.

Här hemma väntas klockan 9.30 kortperiodisk sysselsättningsstatistik för det andra kvartalet från SCB och Swedbank presenterar en ny konjunkturprognos klockan 10.00.

SBAB presenterade sina konjunkturutsikter under morgonen och banken skriver ned sina BNP-prognoser till 3,8 procent i år och 2,2 procent 2012, från tidigare 4,2 respektive 3,2 procent. Enligt SBAB försvagar den finansiella oron den internationella och svenska konjunkturen men nedgången blir mild jämfört med finanskrisen.

De amerikanska marknadsräntorna stiger ett par punkter och vid svensk öppning på tisdagsmorgonen handlas den amerikanska tioårsräntan 2 punkter upp till 2,14 procent.

Klockan 16.00 släpps statistik över försäljningen av nya hem i juli, som väntas ha sjunkit med 0,5 procent i juli till 310.000 enheter, enligt Bloomberg News prognosenkät.

HSBC:s flashestimat för Kinas inköpschefsindex steg till 49,8 i augusti från 49,3 i juli, vilket tolkades positivt av marknaderna, särskilt med tanke på att det funnits spekulationer på marknaden om en nedgång till 45.

"Risken för en hårdlandning är fortfarande avlägsen", sa Qu Hongbin, ekonom vid HSBC.

Enligt HSBC innebär även en låg siffra på 48 att Kinas industriproduktionen ökar med 12-13 procent årligen och BNP med 9 procent, fastän 50 utgör skiljelinjen mellan expansion och kontraktion jämfört föregående månad.

Japans premiärminister Naoto Kan kommer enligt uppgift att avgå i slutet av veckan och det styrande partiet DPJ kommer därefter att välja en ny partiledare, som då också blir ny premiärminister. En ny regering, den sjätte på fem år, kan komma att utses den 30 augusti. Av kandidaterna till att ta över som ny premiärminister anses den tidigare utrikesministern Seiji Maehara ha bäst chanser.

På valutamarknaden är det rätt små rörelser för euro/dollar på nivåer runt 1,44. Att Kinas preliminära inköpschefsindex steg bidrog till att mer riskfyllda valutor, som Australiendollarn och den sydkoreanska wonen, gick starkt under natten.

Den japanska yenen har försvagats mot de flesta andra större valutor efter att finansminister Yoshihiko Noda återigen sa att överdrivna rörelser på valutamarknaden kan skada landets ekonomiska återhämtning.

Kronan har sedan måndagens svenska stängning försvagats 1 öre mot dollarn till 6,34 och handlas i princip oförändrat till 9,13 mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?