Annons

Räntor och valutor: Euron stärks på statistik

Europaräntorna steg, börserna gick upp och euron stärktes i spåren av bättre än väntade inköpschefsindex, samtidigt som marknaderna snabbt skakade av sig ett brant fall i tyska ZEW-index.
Rörelsen gröptes dock ur och vände till nedgångar under eftermiddagen, efter förnyad oro för euroområdets periferi.

Euro-PMI trotsade de värsta farhågorna och kom in bättre än prognos, även om utfallet indikerar en trög tillväxt framöver. Det gav också tillfälle till vinsthemtagning.

"PMI-utfallen innebar bättre läsning än väntat... Vi har haft så mycket negativa nyheter inprisat att allt som är bättre än väntat kan ge effekt", sade Michael Markovic på Credit Suisse till Bloomberg News.

Snabbestimatet över euroområdets samlade inköpschefsindex (Composite) låg på 51,1 i augusti, oförändrat jämfört med föregående månad. Väntat var en nedgång till 50,0.

Industri-PMI sjönk till 49,7 från 50,4 föregående månad, något bättre än väntade 49,5. Det var första gången sedan september 2009 som index låg under 50-nivån, som traditionellt ansetts markera gränsen för expansion. Index för tjänstesektorn sjönk marginellt till 51,5.

Chris Williamson, ekonom på Markit som sammanställer statistiken, tyckte att det mest oroväckande är att Tyskland, euroområdets främsta tillväxtmotor, har gått i stå.

"En rad faktorer har slagit mot tillväxten, inklusive en nedgång i den globala efterfrågan, vilket orsakat det snabbaste fallet i varuexporten på över två år, en växande oro för de ekonomiska utsikterna och euroområdets skuldkris, som fått företagens förtroende att sjunka", sade Chris Williamson enligt Reuters.

Commerzbank skrev i en kommentar att den eskalerande skuldkrisen ännu inte har utlöst någon osäkerhetschock, vilket delvis beror på ECB:s massiva köpa av spanska och italienska statsobligationer. Detta har lättat läget i alla fall tillfälligt, vilket bekräftas av PMI för euroområdet. Även om industri-PMI sjönk till 49,7 så är nedgången inte jämförbar med kollapsen efter Lehman-kraschen 2008. Att tjänste-PMI är oförändrat visar också att företagen inte är i panik.

"Men statistiken ger inte skäl för några hurrarop heller, utan bekräftar istället mer nedgången i utsikterna för euroområdet" och en fortsatt svag tillväxt, skrev Commerzbank.

Tyska industri-PMI var oförändrat på 52,0 (väntat 50,6) medan tjänste-PMI sjönk till 50,4 från 52,9 föregående månad.

Tidigare under tisdagen hade HSBC:s flashestimat för Kinas inköpschefsindex visat en uppgång till 49,8 i augusti från 49,3 i juli, vilket tolkades positivt av marknaderna.

Den senaste tidens turbulens på börserna och förnyad rädsla för en ekonomi som upphör att växa gav som väntat avtryck i ZEW-index (som speglar investerare och analytikers bedömning), om än att nedgången blev kraftigare än väntat.

Det framåtblickande indexet sjönk till -37,6 från - 15,1, väntat var -26,0. Nulägesindex sjönk samtidigt till 53,5 från 90,6 månaden före, väntat var 85,0. Detta gav en initial, men snabbt övergående, dip för räntor och euro.

"Låt oss inte glömma att det är finansanalytiker som deltar i ZEW, och inte tyska företagsledare, så det återspeglar inte på ett korrekt sätt den reala ekonomin. Ja, den tyska ekonomin bromsar in, men den går säkerligen inte mot en recession. ZEW säger mer om bräckligheten på finansmarknaderna än bräckligheten i den tyska ekonomin", sade Jens Kramer på NordLB till Bloomberg News.

Blickarna riktas nu närmast på onsdagens tyska IFO- index, som väntas ha sjunkit till 111,0 i augusti från 112,9 i juli.

Räntorna i periferin visade inledningsvis en likartad utveckling som övriga Europa, men EMU-spreadarna vidgades åter under eftermiddagen, inte minst steg grekiska räntor rejält.

Finlands premiärminister Jyrki Katainen uppgav först att de är redo att diskutera uppgörelsen med Grekland om säkerheter, men tillade senare att Finland kan dra sig ur stödet för Grekland om de inte får säkerheter för sina lån.

"Finland backar inte och detta skapar mycket oväsen och kan bli riktigt oroligt om finländarna skulle besluta sig för att rösta emot stödpaketet. Greklands finansminister Venizelos har uppgett att septembers låneutbetalning kan ske utan en uppgörelse om säkerheter, men utan tvekan är det en knepig situation", skrev 4Cast i en kommentar.

Tyska statsobligationer sjönk tillbaka och handlades vid svensk stängning svagt upp under dagen, men 3-4 punkter ned jämfört med måndagens svenska stängning.

Svenska räntor stängde oförändrat till 2 punkter upp jämfört med måndagens stängning, med tvååringen 2 punkter högre på 1,44 procent. Kortare obligationer fick en viss skjuts uppåt efter att Riksgälden meddelat att de kommer att erbjuda en ny tvåårig statsobligation. Lånet är en del i rullningen av Riksgäldens vidareutlåning i utländsk valuta till Riksbanken, men denna gång väljer Riksgälden att delvis refinansiera med lån i kronor som swappas till euro.

Två svenska banker skrev på tisdagen ned sina BNP- prognoser. SBAB spår nu en tillväxt på 3,8 procent i år och 2,2 procent 2012, jämfört med tidigare 4,2 respektive 3,2 procent i juni-bedömningen. Enligt SBAB försvagar den finansiella oron den internationella och svenska konjunkturen, men nedgången blir mild jämfört med finanskrisen.

Swedbank ser en tillväxt på 4,3 i år och 1,8 procent 2012, ned från tidigare 4,0 respektive 2,2 procent i april- bedömningen. De noterade att konjunkturpessimism och skuldoro återigen skapat stor finansiell turbulens och även om de bedömer att världsekonomin kan undvika en ny recession så tilltar riskerna.

Såväl SBAB som Swedbank väntar sig att Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad till slutet av 2011 och sedan höjer till 2,75 procent till slutet av 2012. I slutet av 2013 spår SBAB en reporänta på 3,50 procent och Swedbank 3,00 procent.

På valutamarknaden tog euron stöd av PMI och ökad riskaptit, och stärktes från cirka 1:440 till 1:450 som högst mot dollarn, för att därefter falla tillbaka till 1:439 vid svensk stängning på förnyad press på periferin. Schweizerfrancen stärktes åter till 1:135 mot euron medan yenen stärktes svagt till 76:50 mot dollarn.

Den svenska kronan visade små nettoförändringar från måndagens stängning, med handel runt 6:33 mot dollarn och 9:12 mot euron.

USA-räntorna steg svagt. Försäljningen av nya hem sjönk 0,7 procent i juli, vilket var nära förväntningarna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?