Annons

USA-börser: Uppåt efter fyra veckors nedgång

New York-börserna noterade en rejäl uppgång i inledningen på måndagen, efter fyra veckors nedgångar på börserna och förra veckans börsras. De ledande Europabörserna noterar också goda uppgångar.

Många investerare väntar på Federal Reserves chef Ben Bernankes tal i Jackson Hole på fredag. En del analytiker tror att centralbanken behöver avisera nya insatser för att stödja ekonomin.

Dow Jonex index var klockan 16.15 upp med 1,2 procent till 10.952. Det bredare S&P 500-index ökade med 1,0 procent till 1.134 medan Nasdaq Composite index steg med 1,1 procent till 2.368.

Omsättningen på NYSE uppgick till 631 miljoner aktier och på Nasdaq till 287 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med fyra punkter till 2,12 procent samtidigt som trettioårsräntan steg två punkter till 3,42 procent.

Oljemarknaden börjar hoppas på ett lägre oljepris när rebellerna i Libyen rör sig in till huvudstaden Tripoli och ett slut på kriget kan börja skönjas. Det är ännu oklart exakt hur hårt trängd som Libyens ledare Gadaffi är.

En höjdpunkt i veckan väntas bli Federal Reserve-chefen Ben Bernankes tal på fredag med förhoppningar om en eventuell tredje omgång av kvantitativa lättnader.

Societe Generales ekonom Aneta Markowska bedömer att de som väntar sig en rak förbindelse om ytterligare en omgång av kvantitativa lättnader (QE3) troligen kommer att bli besvikna.

"QE3 kan mycket väl slutligen inträffa, men Fed kommer troligen använda sina mer konventionella och mindre kontroversiella verktyg först", sa Markowska till Marketwatch.

Alla 30 aktierna i Dow Jones-index steg. Allra bäst gick det för Hewlett-Packard som avancerade med 5,9 procent. Aluminiumtillverkaren Alcoa gick också starkt med en uppgång på 3,8 procent.

Bland bolagsnyheterna har hemförbättraren Lowes styrelse godkänt aktieåterköp om upp till 5 miljarder dollar och samtidigt fastställt kvartalsutdelningen till 0,14 dollar per aktie. Aktien klättrade med 2,8 procent.

Dollar Thrifty Automotive Group har begärt Hertz Global Holdings och Avis Budget Group att lämna in sina bästa och slutgiltiga bud på bolaget tidigt i oktober. Hertz har ett liggande bud på bolaget kombinerat av kontanter och aktier. Aktien ökade med 1,2 procent.

Verizon Communications har kommit överens med två fack som representerar 45.000 anställda om att de strejkande arbetarna ska återvända till sina jobb. De anställda kommer att arbeta under villkor i ett kontrakt som gick ut den 6 augusti. Aktien steg med 1,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?