Annons

Stockholmsbörsen: Uppgången tappade fart

Stockholmsbörsen steg på måndagen med defensiva aktier i täten. Även ett antal verkstadsbolag gick bra även om bilden i sektorn var blandad. Uppgången tappade dock i kraft sent på eftermiddagen.

SIX Generalindex steg med 1,0 procent till 269 och OMXS30-index gick fram 1,2 procent till 888.

Omsättningen var aktier för 14,3 miljarder kronor.

"Man kan väl inte säga annat än att det är fyndköp idag, efter den senaste tidens nedgångar. Men det är inte en särkskilt konfident börs vilket man kan se på att defensiva bolag som Astra Zeneca och Telia Sonera syns bland vinnarna, medan Volvo går svagare", sa Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB, till Nyhetsbyrån SIX.

Defensiva namn tillhörde de starkaste där H&M ökade 2,1 procent, Telia Sonera gick fram 2,9 procent och Astra Zeneca lyfte 1,7 procent. Även Meda gick bra genom att öka 3,0 procent till 65,20 kronor.

Bland mer cykliska aktier syntes Sandvik och SKF bland vinnarna med uppgångar på 3,0 respektive 2,5 procent. Volvo gick mot strömmen och föll 0,6 procent som mest handlade aktie.

Electrolux handlades upp 1,6 procent till 102,60 kronor efter att bolaget meddelat om ett förvärv av chilenska CTI. Förvärvet omsatte under 2010 2,9 miljarder kronor med ett rörelseresultat på cirka 450 miljoner kronor. Enterprise value ligger på 4,4 miljarder kronor.

Förvärvet bedöms av Nomuras analytiker Lisa Randall som totalt sett positivt. Att bolaget fortsätter att diversifiera ut från de mogna marknaderna ses som ett bra drag. Det kan finnas en del kortsiktig oro över tillväxten, men Latinamerika borde ändå fortsätta att vara relativt robust när det gäller tillväxten, enligt Randall.

Alfa Laval tog hem en order på värmeväxlare värd 60 miljoner kronor. Leveranserna väntas komma igång under 2013 och löpa fram till 2018. Aktien höjdes med 0,9 procent.

Investmentbolaget Latour redovisade ett resultat efter finansnetto på 477 miljoner kronor för det andra kvartalet. Det kan jämföras med 402 miljoner kronor under samma period i fjol. Bolagets substansvärde uppskattades till 143-160 kronor per aktie per den 30 juni. Aktien sjönk 0,4 procent till 94 kronor.

Ratos föll 1,8 procent. UBS nedgraderade sin rekommendation för aktien till sälj från neutral med en sänkt riktkurs till 80 kronor från 97 kronor. I motsatt riktning rörde sig Kungsleden som noterade en uppgång på 1,7 procent. Aktien uppgraderades till öka från minska.

NCC föll 0,6 procent till 106,80 kronor. Danske Bank sänkte riktkursen på byggbolaget till 180 kronor från 195 kronor. Avega Group tappade 2,6 procent efter släppet av sin halvårsrapport.

En av dagens vinnare var New Wave som har tagit ordentligt med stryk på börsen i år. Lite för mycket anser tidningen Börsveckan som ser en potential på åtminstone 15-20 procent från dagens kursnivå. Tidningen rekommenderade köp på aktien. Det rapporterades också av Finansinspektionens insynslista att vd Torsten Jansson köpt fler aktier i New Wave. Aktien lyfte med 11 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Kia lanserar laddbar SUV – med sju sittplatser och fyrhjulsdrift

En helt ny generation av den sjusitsiga suven Kia Sorento lanseras nu.

Och: Inom kort finns den som laddhybrid. 

Redan i början av 2021 kommer de första bilarna att levereras i Sverige.

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

Kia satsade tidigt på att elektrifiera så många modeller som möjligt och har sedan 2018 varit störst på laddbara modeller på den svenska marknaden. Över hälften – 56 procent – av de bilar som såldes mellan januari och september i år var laddhybrider. Och redan nästa år är målet att den siffran ska vara 80 procent.

– Om man vill bidra med verklig nytta måste man våga tänka nytt. Vi vill att många – inte bara några få – ska ha möjlighet att ställa om till laddbara bilar. Kia har ambitionen att leda omställningen till en mer hållbar mobilitet, säger Jonas Nilsson, marknadschef Kia. 

Fyrhjulsdrift och automatlåda

Nu kompletterar biltillverkaren sitt laddbara utbud med ännu en viktig modell – den sjusitsiga suven Kia Sorento som först lanseras med en dieselmotor, men som i början av nästa år kommer som laddhybrid.

Nya laddbara Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju sittplatser och stort bagageutrymme

Sorento byggs på en ny suv-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. Det har skapat förutsättningar för en rymlig kupé med sju sittplatser – och ett av klassens största bagageutrymmen. Med den bakre sätesraden nedfälld finns här plats med upp till 809 liter last. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 998 liter. 

Nya Kia Sorento har en högre teknisk standardutrustningsnivå än sina föregångare. Bland annat ingår dubbla digitala skärmar med funktioner och tjänster som är kopplade till telematiksystemet UVO Connect. Ett antal förarassistanssystem, som till exempel Blind-Spot View Monitor (standard från utrustningsnivån Advance Plus) som visar rörlig bild av det som döljer sig i dödavinkeln på displayen framför föraren är en annan nyhet.

Genom att använda både kamera och radar kan nya Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen för att undvika eventuella kollisioner. Systemet, som kallas FCA, kan också förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras.

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?