Annons

Stockholmsbörsen: Rörig start på tisdagen

Stockholmsbörsen har inlett tisdagshandeln med fortsatt kännbara kursnedgångar. Efter en mindre nedgång i öppningen förvärrades utförsäljningen av aktier, och då speciellt inom börsens cykliska segment.

 Bland undantagen fanns skogsaktier vilka hade en stark utveckling och bankerna fick stöd från Barclays rapport. Utvecklingen var svagare än för ledande Europabörser och följer över 2 procents indexnedgång i Stockholm på måndagen efter gårdagens svaga amerikanska makrostatistik och den oro som byggts upp under de långdragna turerna med de amerikanska budget- och skuldtaksförhandlingarna. Marknadsaktörerna är fortsatt inställda på minskad riskaptit och konjunkturoro, vilket manifesteras i fallande räntor på statsobligationer.

SIX Generalindex var vid kl 10.29 ned 1,0 procent till 313 medan OMXS30-index minskade 0,9 procent till 1.030. Omsättningen var 3,6 miljarder kronor.

En höjning av USA:s skuldtak röstades under natten till tisdagen svensk tid igenom vid representanthuset med röstsiffrorna 269 för och 161 emot. Senaten väntas rösta igenom lagförslaget idag så att president Obama kan underteckna lagen innan tidsfristen rinner ut.

Kraft- och automationsföretaget ABB har fått en rekordstor kraftöverföringsorder på en kraftlänk till havsbaserad vindkraft värd 1 miljard dollar. Aktien stiger 0,7 procent på beskedet.

Övrig verkstadssektor tillhör däremot börsens sänken då investerare säljer av cykliska aktier. Volvo tappar 1,4 procent och SKF pressas 3,3 procent.

I banksektorn har brittiska Barclays Bank redovisat ett resultat före skatt exklusive egen kredit på 3.678 miljoner brittiska pund för det första halvåret 2011 (2.963). Analytikerna hade räknat med ett värde på 2.430 miljoner pund, enligt Dow Jones Newswires. Barclays varnade idag även att man kan tvingas att behöva skära ner personalstyrkan med 3.000 jobb under 2011. Under gårdagen slog kollegan HSBC också marknadsförväntningarna med råge med sina rapportsiffror. Franska storbanken BNP Paribas rapporterade däremot under förväntan idag.

Bland de svenska bankerna stiger Swedbank med 0,6 procent och Nordea är upp 0,2 procent. Samtidigt tappar SEB och Handelsbanken marginella 0,1 respektive 0,2 procent.

AstraZeneca har mottagit ett positivt besked för godkännande i 23 länder EU-länder samt Norge av läkemedlet Axanum. AstraZeneca är ned 0,1 procent.

Lundin Petroleums Avaldsnes i Norge kan bli decenniets största oljefynd, skriver Dagens Industri.

Samtidigt meddelades idag att Marathon Oil Norge har avslutat prospekteringsborrningen 25/10-11 i Earb South strukturen i PL505 och påträffat olje- och gasfyndigheter i området. Lundin Petroleum är partner i licensen med 30 procent.

Lundin Petroleums aktie är för dagen upp med 1,0 procent samtidigt som Brentoljeterminen noteras cirka 0,8 procent lägre till drygt 116 dollar per fat.

Bland dagens rekommendationer har Barclays Capital höjt Tele2 till övervikt, från tidigare jämvikt. Riktkursen höjs samtidigt från 145 till 165 kronor. Tele2 stiger 0,6 procent till 131,80 kronor.

Bland övriga aktier höjer Nomura tobaksbolaget Swedish Match till neutral, från tidigare minska och riktkursen skruvas upp från 175 till 235 ronor. Aktien avancerar 0,3 procent till 231,40 kronor.

Goldman Sachs har gått igenom skogssektorn, vars kursutveckling är starkare än den breda marknadens idag. Man höjer rekommendationen på Stora Enso till neutral, från tidigare sälj, medan riktkursen skruvas ned till 7,40 euro, motsvarande knappt 67 kronor, från tidigare 8,30 euro. Holmens riktkurs sänks till 160 kronor, från tidigare 234 kronor och rekommendationen på skogsbolaget är fortsatt sälj. SCA:s riktkurs sänks till 105 kronor, från tidigare 125 kronor. Rekommendationen är fortsatt neutral.

För dagen är Stora Enso upp 1,2 procent till 53 kronor, Holmen faller 0,3 procent till 177,80 kronor och SCA avancerar 0,9 procent till 91,80 kronor.

På dagens makroagenda väntas EMU-zonens producentprisindex (PPI) för juni månad kl 11.00 samtidigt som OECD väntas presentera en ekonomisk rapport kring utvecklingen i Grekland. Kl 12.00 väntas OECD-ländernas samlade konsumentprisindex (KPI) för juni presenteras. Under eftermiddagen kommer amerikansk statistik i form av privatkonsumtion och inkomster i juni, kl 14.30, och Redbooks detaljhandelsundersökning, kl 14.55.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?