Annons

Räntor och valutor: Kronan under drömgräns

Amerikanska statspappersräntor vände svagt uppåt efter den svenska marknadens stängning på måndagen efter att tidigare sjunkit till de lägsta nivåerna sedan november efter svaga industriindikatorer. Euron handlades under 9 kronor.

Det oväntat svaga utfallet för ISM-index, inköpschefsindex för USA:s tillverkningsindustri, i juli dämpade effektivt den begränsade riskaptiten på marknaden efter beskedet om att ett beslut om höjning av budgettaket var nära förestående. ISM-index sjönk till 50,9 i juli från 55,3 i juni. Juli-noteringen var den lägsta sedan augusti 2009 och väl under analytikernas konsensusprognos på 54,5.

Det var dock inte bara i USA som industrikonjunkturen såg ut att stagnera i juli. JP Morgans globala industri-PMI rasade 1,7 enheter i juli, till 50,6. Det var den lägsta nivån sedan den globala återhämtningen inleddes och en indikation om stagnation i industrisektorn.

Det globala industri-PMI har därmed sjunkit snabbt från 57,4 i februari, nära den högsta nivån någonsin för detta index.

Sent på måndagskvällen kom besked om att representanthuset i den amerikanska kongressen antog ett förslag som innebär att skuldtaket höjs med minst 2.100 miljarder dollar samtidigt som budgetutgifterna sänks med minst 2.400 miljarder dollar under en tioårsperiod.

Omröstningen i representanthuset slutade med att 269 ledamöter röstade ja till förslaget medan 161 röstade nej.

Senaten kommer att rösta om förslaget vid lunchtid lokal tid på tisdagen innan president Barack Obama slutligen kan sätta sin signatur och därmed avsluta en lång politisk strid om skuldtak och budgetnedskärningar. Uttalanden från ledande senatsföreträdare för de båda partierna tyder på att även den andra kammaren i kongressen kommer att anta förslaget.

Frågan om USA riskerar ett sänkt kreditbetyg kvarstår dock, trots att budgetuppgörelsen tycks vara i hamn. Financial Times skriver att strålkastarljuset främst riktas mot Standard & Poor´s, som har varit mest explicit i sina varningar om en möjlig sänkning av kreditbetyget.

S&P har dock ännu inte gjort något specifikt uttalande, på måndagskvällen meddelades att översynen av USA:s trippel-A-rating fortsätter.

Enligt kommentarer från S&P-chefen Devon Sharma kan dock marknadens farhågor om att institutet ska sänka USA:s kreditbetyg vara överdrivna. Marknaden har fokuserat på kommentarer från S&P som har tytt på att de vill se budgetnedskärningar om 4.000 miljarder dollar för att förhindra att statskulden som andel av BNP blir för hög.

Enligt Devon Sharma har dock S&P:s analytiker blivit felaktigt citerade beträffande denna siffra.

"Eftersom siffran 4.000 miljarder hade lagts fram av en rad kongressledamöter och av administrationen kommenterade våra analytiker bara de förslagen", sade han enligt Financial Times.

Tisdagens USA-agenda bjuder på statistik över privata inkomster och konsumtion i juni, klockan 16.00. Enligt Bloomberg News enkät väntas inkomsterna ha stigit 0,1 procent medan konsumtionen väntas ha stigit 0,1 procent. Kärninflationstakten, core PCE, väntas samtidigt ha stigit till 1,4 procent i juni från 1,2 procent i maj.

Aktiemarknaderna i Asien sjunker i tisdagens handel efter uppgångar på måndagen och japanska statspappersräntor sjunker, indikationer om stagnation i den globala industrikonjunkturen tynger sentimentet.

Den japanska yenen fortsatte att stärkas mot dollarn och framför allt euron kort efter den svenska marknadens stängning på måndagen. I den sena USA-handeln vände den japanska valutan åter nedåt, delvis med stöd av en viss återhämtning på USA-börserna men också av spekulationer om att japanska myndigheter kan vara nära att intervenera på valutamarknaden.

Tidningen Nikkei rapporterade, utan att ange källor, att japanska ledare oroar sig för att den starka yenen skadar företagen och hotar den ekonomiska återhämtningen efter jordbävningen och tsunamin i mars.

Japans finansminister Yoshihiko Noda vville inte kommentera interventionsrykten, men sade att han anser att den japanska yenen är övervärderad och han följer utvecklingen på valutamarknaden noga. Han håller också kontakt med Bank of Japan och utländska monetära myndigheter.

Den svenska kronan stärktes åter mot euron i den sena USA-handeln på måndagen, euron har pressats ned mot 9:00 mot kronan ett par gånger i Asienhandeln, dock utan att lyckas bryta den psykologiska stödnivån.

Tisdagen europeiska makroagenda är tunn, men Eurostat kommer i alla fall att redovisa PPI för euroområdet i juni. Enligt Bloomberg News enkät väntas producentpriserna ha stigit 0,1 procent jämfört med i maj och med 5,9 procent jämfört med i juni 2010.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?