Annons

USA-börser: Allt tyder på dyster öppning

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen indikerar en öppning i negativt territorium på torsdagen i ett nervöst marknadsklimat. Oväntat hög KPI samt fler nyanmälda arbetslösa än väntat gav inte bättre humör.

"Det finns fortsatt många frågetecken rörande konjunkturen. Marknaderna oroar sig och aktier som är starkt beroende av ekonomins utveckling straffas hårt", sade Guillaume Duchesne, aktiestrateg på BNP, till Bloomberg News.

Strax före 15 var septemberterminen för Dow Jones ned 2,0 procent medan Nasdaq Composite var ned 2,3 procent. S&P 500-terminen tappade 2,4 procent. USA-indexen stängde mellan 0,1 procent upp och 0,5 procent ned på onsdagskvällen.

Klockan 14.30 visade statistik att konsumentpriserna i USA steg 0,5 procent i juli, jämfört med i juni. Jämfört med samma månad 2010 steg KPI 3,6 procent. Väntat var 0,2 procent i månadstakt samt 3,3 procent i årstakt.

Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,2 procent i juli, och ökade 1,8 procent jämfört med samma månad i fjol. Analytikernas konsensusprognos låg på en uppgång med 0,2 procent respektive 1,7 procent.

Marknadsaktörer pekar på att det blir svårare för Federal Reserve att stimulera ekonomin i takt med att inflationstakten ökar.

Antalet nyanmälda arbetslösa uppgick till 408.000 under föregående vecka, något över väntade 400.000 personer.

Banker pressades i Europa under torsdagens handelssession och i förhandeln var Bank of America ned 5,1 procent och JP Morgan tappade 3,0 procent.

Netapp, leverantör av utrustning för datalagringcentra, redovisade en svag kvartalsrapport efter onsdagens stängning och aktien var ned 15,0 procent i förhandeln.

En annan aktie som väntas hamna i rampljuset är JDS Uniphase som ändrade intäktsutsikterna för helåret efter onsdagens stängning. Aktien var ned 3,8 procent inför öppning.

Efter öppning väntas statistik rörande försäljningen av befintliga bostäder i juli samt Philadelphia Fed index.

På torsdagskvällen, efter USA-börsernas stängning, väntas bland annat datatillverkaren HP rapportera. Marknaden kommer att syna den rapporten med intresse efter Dells svaga rapport. Inför öppning var HP ned 2,8 procent medan Dell tappade 2,1 procent i förhandeln.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?