Annons

Stockholmsbörsen: Enormt torsdagsras

Börsen föll brett och mycket kraftigt under torsdagen efter en kavalkad av illavarslande statistik från USA. Raset i Stockholm överträffade de ledande handelsplatserna i Europa, där tyska DAX var lägst med -6,0 procent.

Vid stängning var OMXS30-index ned 6,7 procent till noteringen 893,1. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 24,9 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 30,9 miljarder kronor.

En spådom från Morgan Stanley om långsammare tillväxt under 2011 och 2012 presenterades på morgonen och satte stämningen. Banken prognosticerar en global BNP-tillväxt på 3,9 procent 2011 och 4,2 procent 2012, jämfört med tidigare estimat på 4,2 respektive 4,5 procent. I i-länder tror Morgan Stanley på blott 1,5 procents tillväxt.

Prognoserna kombinerades med ökad oro för statsskulder, och mot slutet av dagen kom en diger amerikansk statistikskörd som fick börserna i Europa att rasa mer än de gjort någon gång sedan hösten 2008.

Inte minst var det augusti månads Philadelphia Fed- index, som mäter aktiviteten i näringslivet på den industritunga östkusten, som bjöd på chockbesked. Indexet föll till -30,7 från 3,2 föregående månad, medan analytikerna hade räknat med en mer marginell nedgång till 2,0 enligt Bloomberg.

Fallet var av en storlek som bara setts fyra gånger sedan 1968, enligt Handelsbanken som i en kommentar kallar raset för oerhört dramatiskt och illavarslande.

"Sysselsättningskomponenterna antyder att privat sysselsättning kommer att krympa framöver", skriver banken bland annat.

Sektorvis gick cykliska bolag och banker sämst i Stockholm. Swedbank A rasade 9,0 procent till 83:55 kronor och SEB A föll 8,5 procent till 36:21 kronor. Nordea backade 7,4 procent till 54:70 kronor, och Handelsbanken A föll 6,5 procent till 166:30 kronor.

"Tittar man på vad som hänt med svensk ekonomi de senaste månaderna är det klart att utsikterna ser sämre ut idag. På det sättet finns det anledning till att vara något mer försiktig i sina utsikter även för bankaktierna, men den utförsäljning vi sett i aktierna står inte i proportion till förändringen i de ekonomiska utsikterna", sade en Londonbaserad bankanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Lastvagnstillverkarna Scania B och Volvo B backade 7,7 respektive 9,4 procent till 102:50 respektive 73:85 kronor.

Sandvik var ned 9,7 procent till 76:20 kronor och blev därmed det OMXS30-bolag som tappade mest, medan Atlas Copco A tappade 8,3 procent till 127:70 kronor.

Defensiva aktier i telekom- och medicinsektorerna klarade sig bättre. Getinge var ned 4,0 procent till 148:70 kronor medan Astra Zeneca tappade 3,3 procent till 289:20 kronor. Tele 2 B och Telia Sonera var ned 2,9 respektive 4,7 procent till 122:80 respektive 42:47 kronor.

Swedish Match blev med ett tapp på 2,2 procent bästa OMXS30-aktie och landade på 234:10 kronor.

NCC rapporterade bra orderingång, men resultatet kom in betydligt sämre än väntat då byggverksamheterna i Norge och Finland gick svagare än normalt under kvartalet, i likhet med bolagets vägverksamhet. Aktien var ned 9,1 procent till 104:50 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?