Annons

Räntor och valutor: Kronan tappar

Torsdagen präglades av en mycket stor nervositet på finansmarknaderna och massiv flykt till säkerhet på ökad oro för statsskulder och svag tillväxt. Mot slutet av dagen stegrades oron ytterligare av ett kraftigt ras i amerikanska Philadelphia Fed Index.

Börserna i Europa rasade mer än de gjort någon gång sedan hösten 2008 och långräntorna i Europas kärna sjönk med över 20 punkter. I periferin stack räntorna upp, men rörelserna var ändå ganska begränsade relativt börsutvecklingen. På valutamarknaden stärktes dollarn kraftigt medan euron och kronan försvagades.

De svenska marknadsräntorna sjönk med runt 20 punkter, med tioårsräntan 21 punkter ned till rekordlåga 1,93 procent. Den tyska tioårsräntan sjönk 22 punkter till 2,05 procent.

"Det som ligger bakom ränterörelserna i dag är börsnedgången och bakom den ligger samma gamla europeiska skuldkris och osäkerhet angående de ekonomiska utsikterna globalt. Det är en fortsättning på den volatilitet vi har haft sedan nedgraderingen av den amerikanska statsskulden", sade Jussi Hiljanen, chefsstrateg vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han räknar också med fortsatt mycket hög volatilitet med tvära kast på marknaderna, men tror att trenden för de kommande månaderna är att räntorna fortsätter nedåt.

"Det är svårt att se att makrodata skulle börja överraska på uppsidan den närmaste tiden. Våra modeller pekar på att nedgången förmodligen kommer att gälla de kommande månaderna. Det dåliga sentimentet på grund av skuldkrisen och makrobesvikelser kommer att vara ett tema för kommande veckor", sade Jussi Hiljanen.

En möjlig draghjälp för räntorna att fortsätta nedåt är enligt Jussi Hiljanen om inflationsförväntningarna kommer ned, särskilt i USA där de ligger på ganska höga nivåer i dagsläget.

Något lugnande besked på inflationsfronten kom dock inte från den amerikanska KPI-statistiken för juli, tvärtom. KPI steg 0,5 procent från i juni, klart över de +0,2 procent som väntades enligt Bloomberg News enkät, och inflationen på 3,6 procent var högre än väntade 3,3 procent. Det var framför allt högre priser på energi och livsmedel som drog upp KPI.

Kärn-KPI steg som väntat med 0,2 procent på månaden, medan kärinflationen på 1,8 procent var snäppet högre än väntade +1,7 procent.

"Även om det överraskade på uppsidan kommer vi troligen inte få se att en sådan takt fortsätter och det bör inte finnas någon oro för skenande inflation. Kärn-KPI hålls dock upp ganska bra och kommer fortsatt att vara ett hinder för ytterligare lättnader från Fed", skrev 4Cast i ett marknadsbrev.

Den mest uppseendeväckande statistiken från USA var att Philadelphia Fed Index över industriaktiviteten i Philadelphia-regionen som fullkomligen rasade till -30,7 i augusti från 3,2 i juli. Det var klart lägre än väntade 2,0, det största raset sedan oktober 2008 och den lägsta nivån sedan mars 2009.

"Det ser helt igenom rätt illa ut, särskilt för nya order. Det visar att efterfrågan sjunker. Företagen är oroliga nu", sade Gus Fatcher, makrochef vid Moody's Analytics i West Chester, till Reuters.

Index över nya order sjönk till -26,8 från 0,1, sysselsättningsindex sjönk till -5,2 från 8,9 och utsikterna på sex månaders sikt sjönk till 1,4 från 23,7 i juli.

Annan amerikansk statistik var inte heller någon direkt munter läsning. Antalet nyanmälda arbetslösa ökade till 408.000 personer förra veckan, 8.000 fler än väntat och försäljningen av befintliga bostäder minskade med 3,5 procent i juli, jämfört med en väntad uppgång med 2,7 procent. De ledande indikatorerna överraskade dock på uppsidan, +0,5 i juli mot väntade +0,2 procent.

I USA rasade långa marknadsräntor rakt ned i källaren i det sura klimatet och tioårsräntan sjönk hela 24 punkter till rekordlåga 2,01 procent, jämfört med svensk stängning på onsdagen.

Bland övrig makrostatistik kan nämnas att den japanska exporten sjönk mer än väntat i juli, -3,3 procent jämfört med juli 2010. Yenapprecieringen pekas ut som en viktig faktor bakom den svaga exporten, liksom den kraftlösa USA-ekonomin.

På valutamarknaden stärktes dollarn som brukligt i tider av oro och fick denna gång också draghjälp av den oväntat höga inflationen. Mot euron stärktes dollarn till 1:429 från 1:450 vid onsdagens svenska stängning.

"Vi har en mycket lägre riskaptit i dag och det är därför vi ser att dollarn stärks", sade Ray Attrill, senior valutastrateg vid BNP Paribas i New York, till Bloomberg News.

Schweizerfrancen försvagades initialt mot både dollarn och euron efter att landets centralbank, SNB, återigen ska ha intervenerat. När börsnedgångarna tilltog under eftermiddagen var dock inte detta nog och francen stärktes kraftigt.

Japans finansminister Yoshihiko Noda upprepade på torsdagen att de bevakar marknaden noga och kommer att vidta kraftfulla åtgärder vid behov, men tillade att interventioner på marknaden är "meningslösa" om de inte kommer som en överraskning. Yenen stärktes mot euron medan rörelserna mot dollarn var rätt begränsade.

Det svaga sentimentet fick kronan att försvagas med hela 12 öre mot dollarn till 6,43 och 5 öre mot euron till 9,19.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?