Annons

Stockholmsbörsen: SAS vinnare på sur börs

Stockholmsbörsen handlades fortsatt lägre vid lunchtid på onsdagen. Även de ledande Europabörserna handlades ned. Investerarna är besvikna på utfallet av mötet mellan Merkel och Sarkozy igår kväll.

Generalindex var klockan 12.45 ned med 1,1 procent till 287 medan OMXS30-index sjönk med 1,2 procent till 947. Omsättningen var 5,2 miljarder kronor.

Utfallet av mötet igår kväll mellan Tysklands förbundskansler Merkel och Frankrikes president Sarkozy tycks ha lett till en besvikelse på marknaden. Ledarna lyckades inte efter mötet efter att Merkel och Sarkozy inte lyckats leverera några konkreta stödåtgärder för eurozonen.

"Mötet resulterade i flera på medellång sikt politiskt viktiga beslut, men de kortsiktiga marknadsimplikationerna av mötet är till största delen negativa och relaterar till det överraskande beskedet om att ett förslag om en skatt på finansiella transaktioner kommer i september och att gemensamma euroobligationer inte övervägs i närtid", skriver Barclays i en kommentar efter mötet.

Handelsbanken anser att förslaget om skatt på finansiella transaktioner inte kommer bidra positivt till sentimentet och HSBC bedömer att en sådan skatt blir mycket svår att införa.

Bland de tyngsta aktierna sjönk Volvo med 3,0 procent, Ericsson tappade 0,9 procent och Sandvik backade 2,2 procent.

Skogsbolaget Holmen redovisade ett resultat före skatt på 428 miljoner kronor (214) för det andra kvartalet.

Resultatet före skatt förväntades uppgå till 416 miljoner kronor. Omsättningen uppgick till 4.787 miljoner kronor (4.227). Enligt SIX Estimates förväntades omsättningen landa på 4.690 miljoner kronor. Aktien steg 0,8 procent.

Electrolux sjönk 4,1 procent till 109,70 kronor efter svag branschstatistik. AHAM-6 sjönk med 9,1 procent i juli på årsbasis. Siffran mäter vitvarubranschens leveransvolymer på den nordamerikanska marknaden för de sex viktigaste vitvarorna.

"Det var svagare än väntat och det reflekterar den tilltagande osäkerheten som finns hos konsumenter i västvärlden just nu", säger en analytiker till Nyhetsbyrån SIX. Analytikern framhåller att mycket dåliga nyheter redan är diskonterat i aktiekursen.

Flygbolaget SAS var dagens vinnare på börsen och aktien klättrade 18 procent till 14,45 kronor. Resultatet före skatt på 729 miljoner kronor i andra kvartalet var betydligt högre än marknadens förväntningar vid 236 miljoner kronor. Resultatet innehöll dock bland annat en positiv engångspost från upplösning av Eurobonus-skuld. Intäkterna på 11,2 miljarder kronor var något högre än förväntat.

Bolaget står fast vid sin prognos om ett positivt resultat före skatt för helåret 2011. Den återstående resultateffekten av besparingsprogrammet Core SAS bedöms vara 1 miljard kronor under 2011/2012. Omstruktureringskostnaderna spås bli 100-200 miljoner kronor under resterande del av 2011.

Oljebolaget PA Resources rapport var något högre än analytikernas förväntningar. EBITDA-resultatet blev 336 miljoner kronor i andra kvartalet mot analytikernas förväntningar vid 320 miljoner kronor. Intäkterna var i linje med marknadens förväntningar. Aktien ökade med 2,2 procent till 2,79 kronor.

Hakon Invests delägda ICA tar konsekvenserna av lönsamhetsproblemen i Norge och kommer nu sälja de 25 ICA Maxi-butikerna i Norge. Butikerna har en omsättning på 3,0 miljarder norska kronor. Aktien var oförändrad på 91,45 kronor.

Lundin Petroleum fortsatte upp 0,5 procent till 90,75 efter gårdagens besked om fyndighetens storlek i Avaldsnes/Aldous. GMP har höjt riktkursen något på aktien.

 

Joakim Johansson, tel +46 31-350 64 84 joakim.johansson@six-group.se Nyhetsbyrån SIX


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?