Annons

Stockholmsbörsen: Återhämtning på slutet

Stockholmsbörsen handlades i negativt territorium under större delen av onsdagen sedan Frankrikes president Nicolas Sarkozy och den tyska förbundskanslern Angela Merkel på tisdagskvällen motsatt sig alla tankar på en euroobligation i nuläget.
När de amerikanska marknaderna med hjälp av starka detaljhandelsrapporter och fyndköpande öppnade med stigande kurser vände dock även de europeiska börserna upp.

Vid stängning var OMXS30 i det närmaste oförändrat till noteringen 957,5. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13,9 miljarder kronor.

Eftermiddagens mer positiva tongångar förklaras av en mäklarchef med att marknaden blivit översåld och att investerarnas fokus nu är mer på att hitta lämpliga placeringar än att till varje pris bli av med tillgångar.

"Tobin-skatten (på finansiella transaktioner) är det nog ingen som tror på, och vem väntade sig egentligen att Merkel och Sarkozy skulle säga ja till gemensam europeisk upplåning?", säger mäklarchefen till Nyhetsbyrån Direkt.

Efter de tysk-franska ledarnas uttalande var banksektorn generellt svag i Europa, men repade sig efter hand och stängde utan större förändringar. SEB A var svagast med en nedgång på 1,4 procent till 39:57 kronor, medan Nordea steg 0,3 procent till 59:05 kronor.

Bland OMXS30-bolagen abonnerade Electrolux och Nokia på bottenplatserna.

De totala marknadsleveranserna av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika, AHAM 6, sjönk med 9,1 procent i juli, jämfört med samma månad 2010. Electrolux B backade med 1,7 procent till 112:50 kronor.

Nokia, som stigit kraftigt de senaste dagarna i spåren av Googles bud på Motorola Mobility, föll tillbaka 5,5 procent till 37:60 kronor.

SAS rapport för det andra kvartalet ledde till ett lättnadsrally. Aktien lyfte 21,2 procent till 14:85 kronor. Rörelseresultatet före engångsposter blev 1.334 miljoner kronor för årets andra kvartal (883).

"Det här är det första kvartalet på flera år som bolaget visar att det har en affärsmodell där det kan tjäna pengar. Med de här siffrorna är aktien superbillig", sade Steven Brooker på SEB Enskilda till Direkt.

PA Resources hade också en bra dag efter att ha redovisat ett ebitda-resultat som var starkare än väntat, medan resultatet före skatt kom in under prognosen i SME Direkts analytikerenkät. Aktien var upp 4,4 procent till 2:85 kronor.

Lika lyckosamt var inte Holmen, som tappade 1,8 procent till 168:70 kronor. Resultatet för det andra kvartalet blev något bättre än väntat, enligt SME Direkts sammanställning.

Fastighetsbolagen fortsatte den senaste tidens uppgång och handlades nära de nivåer som rådde före sänkningen av USA:s kreditbetyg. Analytiker som Direkt talat med förklarar uppgången med förhoppningar om låga räntor under en längre tid, vilket gynnar sektorn. Wihlborgs steg 3,7 procent och Kungsleden 3,5 procent.

Probiotikabolaget Biogaia steg 9,4 procent till 163:50 kronor, efter att ha redovisat ett rörelseresultat om 33,9 miljoner kronor. Samma kvartal i fjol blev resultatet 17,4 miljoner.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?