Annons

Råvaror: Uppåt för metallerna

Oljepriset höll sig stabilt i den sena tisdagshandeln med stöd av en svagare dollar, men dämpat av eftermiddagens lagerrapport. Basmetallerna fortsatte uppåt, och även guldet avancerade.

WTI-oljan i första termin var vid klockan 20.30 upp 0:95 dollar till 87:60 dollar per fat. Brent var samtidigt upp 1:42 dollar till 110:55.

De amerikanska lagren av råolja steg med 4,2 miljoner fat under förra veckan, enligt statistik från USA:s energidepartement, DOE. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 0,5 miljoner fat.

Lagren av bensin sjönk med 3,5 miljoner fat. Här väntades lagren sjunka med 1,2 miljoner.

Lagren av destillat steg 2,4 miljoner under veckan. Här väntades en uppgång med 0,55 miljoner fat. Importen var oförändrad.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna minskade med 0,9 procentenheter till 89,1 procent. Analytikerna räknade i genomsnitt med att kapacitetsutnyttjandet skulle ha sjunkit med 0,3 procentenheter.

På basmetallmarknaden steg kopparn 137 dollar till 8.965 dollar per ton. Tisdagens statistik vittnade om en växande industriproduktion i både USA och Kina, vilket drev på kopparpriset.

"Kina växer tämligen robust och produktionen kommer att återhämta sig världen över. Utsikterna för kopparn är ganska goda", sade en råvaruanalytiker till Bloomberg News.

Zinkpriset ökade med 33 dollar till 2.215 dollar per ton. Nickel vände upp från tidigare nedgång och ökade 250 dollar till 21.950.

Bland ädelmetallerna steg spotpriset på guld med 6:40 dollar till 1.792:10 dollar per uns, medan silverpriset ökade med 0:39 dollar till 40:28 dollar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?