Annons

Räntor och valutor: Euron stärks

Europaräntorna var i princip stabila under onsdagens förmiddagshandel, efter ett inledande nedställ, samtidigt som euron stärktes efter en tidigare försvagning. Räntenedgången förklarades med besvikelse över resultatet av det tysk/fransk toppmötet på tisdagen. För svensk del fortsatte dock räntenedgången.

Vid lunchtid var räntan på den svenska tioåriga benchmarkobligationen ned 6 punkter till 2,15 procent och den tyska tioårsräntan var ned 4 punkter till 2,27 procent, jämfört med tisdagens svenska stängning.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel lovade efter sitt möte på tisdagen att de är "absolut bestämda" att försvara euron.

Idén om att införa euroobligationer avvisades, med motiveringen att euroområdets ekonomier ännu inte är tillräckligt integrerade. Även ett förslag om att utöka storleken på räddningsfonden, EFSF, avvisades.

Tyska IFO-institutet uppgav att det skulle kosta Tyskland ytterligare 47 miljarder euro i räntekostnader per år om en euroobligation infördes, rapporterar Bloomberg News.

Bland de konkreta förslagen fanns att euroländerna bör införa budgetregler med mekanismer för att bromsa ländernas skuldsättning, och balansera budgetarna, i nationell lag till mitten av 2012. Ett annat förslag var att införa en skatt på finansiella transaktioner, och att harmonisera företagsbeskattningen från år 2013. Detta förslag satte press på bankaktier.

Även om förväntningarna hade dragits ned inför mötet betraktades resultatet ändå som relativt magert av flera bedömare.

Statistik på förmiddagen visade att inflationstakten i euroområdet var väntade 2,5 procent i juli, ned från 2,7 föregående månad. Samtidigt uppgick kärninflationen (HIKP exklusive livsmedel, energi alkohol och tobak) till 1,2 procent i juni, ned från 1,6 procent föregående månad. Analytiker hade väntat en kärninflationstakt på 1,6 procent.

Islands centralbank, Sedlabanki, höjde oväntat sin styrränta med 25 punkter till 4,50 procent på onsdagsförmiddagen. Beslutet motiverades med att det var nödvändigt att agera nu för att hålla inflationen i schack och minska det potentiella trycket på kronan. Höjningen var den första sedan Islands banksektor kollapsade i oktober 2008.

Det brittiska pundet försvagades rejält mot euron och räntorna sjönk efter att protokollet från Bank of Englands senaste räntemöte visat att de två tidigare reservanterna, Spencer Dale och Martin Weale, övergett sitt krav på en höjning av styrräntan. Dessutom övervägde en del ledamöter huruvida det fanns "skäl att öka" tillgångsköpen, men kom fram till att skälen ännu inte var "tillräckligt starka", står det i protokollet.

Enligt ledamöterna har den senaste tidens utveckling försvagat skälen för att ta bort en del av den penningpolitiska stimulansen.

"Det kvarstår betydande risker för inflationen på medellång sikt i båda riktningarna. Men totalt sett har den senaste månadens nyheter ökat nedåtriskerna", konstaterade ledamöterna.

Efter ett tag tog dock pundet tillbaka en stor del av försvagningen och räntenedgången gröptes delvis ur.

Samtidigt visade brittisk arbetsmarknadsstatistik att arbetslösheten steg till 4,9 procent i juli och att antalet arbetslösa ökade med 37.100 personer, nästan dubbelt så många fler som väntade 20.000, enligt Bloomberg News.

Här hemma redovisade SCB sin småhusbarometer, som gav vid handen att priserna på permanenta småhus steg 1 procent under perioden maj till och med juli jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

Erik Penser Bankaktiebolag räknar i en ny konjunkturprognos med att lägre exportökning och ett negativt lageromslag bidrar till att BNP-tillväxten successivt dämpas under andra halvåret 2011 och första halvåret 2012.

BNP i Sverige väntas öka 4,2 procent i år och 2,3 procent under 2012. I den föregående prognosen, i januari, förutsågs Sveriges BNP öka 4,0 procent i år och 2,6 procent 2012.

Swedbank presenterade också en ny konjunkturprognos, men en global sådan. Där spår de att världsekonomin fortsätter att "hanka sig fram" med en hygglig tillväxt på runt 4 procent, men riskerna är kraftigt förskjutna åt nedsidan och sannolikheten är 30 procent för att det blir en global recession.

Amerikanska räntor pekade också nedåt. Den tvååriga USA-räntan var vid lunchtid ned 1 punkt till 0,18 procent och tioåringen 5 punkter ned till 2,22 procent, från tisdagens svenska stängningsnoteringar.

I eftermiddag publiceras statistik över producentprisutvecklingen i juli. PPI väntas ha ökat med 0,1 procent och kärn-PPI med 0,2 procent, jämfört med månaden före, enligt Bloomberg News prognossammanställning.

På valutamarknaden stod schweizerfrancen i fokus efter att Schweiz centralbank, SNB, på onsdagsmorgonen meddelat att francen fortsatt är kraftig övervärderad och att de kommer att vidta fler åtgärder för att motverka francförstärkningen, bland annat genom att i betydande grad öka likviditeten.

Däremot nämndes inget om att införa en valutapeg, vilket antagits vara på agendan för beslut på onsdagen.

Schweizerfrancen, som tidigare tappat under natten till onsdagen, stärktes i samband med SNB-beskedet. Vid lunchtid handlades den kring 1:138 mot euron, jämfört med cirka 1:150 före beskedet.

Euron, som försvagades på tisdagen, har åter stärkts och handlas kring 1:445 mot dollarn och kring 110:62 mot yenen.

 

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?