Annons

USA-börser: Dyster öppning väntas

Terminerna i New York indikerar en öppning i rött på tisdagen sedan europeisk BNP-statistik ökat oron för den globala ekonomins återhämtning. På bolagsfronten kom dock styrkebesked från rapporterande Wal-Mart och Home Depot.

Klockan 14.55 var septemberterminerna för Dow Jones ned 0,9 procent, S&P 500 tappade 1,3 procent och Nasdaq Composite var 1,2 procent lägre.

De europeiska börserna fick en rejäl sättning på tisdagen sedan varken Tysklands eller euroområdets BNP- siffror för det andra kvartalet motsvarat förväntningarna.

"Den svaga statistiken från Tyskland som följde de tidigare franska siffrorna, som visade nolltillväxt, ökar oron för att inbromsningen i eurozonens kärnländer blir kraftigare än vad som tidigare befarats", skrev Chris Williamson, chefekonom på Markit i en kommentar, enligt Marketwatch.

På bolagsfronten i New York kan världens största detaljhandelskedja Wal-Mart hamna i blickfånget sedan bolaget rapporterat. Resultatet var i linje med analytikernas förväntningar och bolaget skruvade samtidigt upp prognosen för helåret. Aktien avancerade i förhandeln.

Ett annat bolag som kan komma att synas är den amerikanska byggvaruhuskedjan Home Depot vars resultat överträffade analytikernas förväntningar, enligt Bloomberg News snittprognos.

En timma innan öppningen i New York inkom statistik som visade att bostadsbyggandet i USA sjönk 1,5 procent i juli, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att byggandet skulle ha sjunkit med 4,6 procent, enligt Bloomberg News.

De amerikanska importpriserna steg med 0,3 procent i juli, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad året före steg priserna med 14,0 procent.

Analytiker hade räknat med att priserna skulle sjunka 0,1 procent jämfört med månaden före, och stiga med 13,4 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News snittprognos.

På tisdagens fullspäckade statistikagenda återstår nu amerikansk industriproduktion och kapacitetsutnyttjande för juli klockan 15.15.

På europaagendan väntar ett möte mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Mötet i Paris inleds först klockan 16.00, med en presskonferens inplanerad till klockan 18.30.

Enligt uppgift kommer de inte att diskutera frågan om gemensamma euroobligationer idag, utan samtalen ska fokusera på skärpt övervakning av EU:s budgetregler och ökad koordinering av de nationella ekonomierna.

På obligationsmarknaden var den amerikanska tioåringen ned 3 punkter till 2,27 procent.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?