Annons

Räntor och valutor: Stigande räntor efter börsuppgång

Amerikanska statspappersräntor steg något efter den svenska marknadens stängning på måndagen. En positiv börsutveckling, till stor del drivet av företagsaffärer, motverkade ett svagt utfall i Empire Manufacturing index för augusti.

"Det är en risk-på-dag. Det finns folk därute som tycker att Treasuries (amerikanska statspapper) kan vara åtminstone en smula överköpta, utan bevis på mer djupgående svaghet", sade David Coard, chefshandlare vid Williams Capital Group, till Bloomberg News

Fedchefen i Atlanta, Dennis Lockhart, som inte röstar i Fomc i år, konstaterade i ett anförande på måndagskvällen att risken för en recession har ökat jämfört med för en eller ett par månader sedan. Han ser dock fortsatt en återgång till en "måttlig" tillväxt som det mest sannolika scenariot och den amerikanska centralbanken har beredskap för att genomföra stimulansåtgärder om det skulle visa sig att USA:s tillväxt mattas av ytterligare.

"En utökning av balansräkningen eller förändringar av sammansättningen i Fed:s tillgångsportfölj är möjligt enligt min mening. Dessa verktyg kan vara tämligen effektiva, om de görs i tillräckligt omfång, i den händelse ekonomin utvecklas mot att krympa", sade Dennis Lockhart.

Tisdagens USA-agenda bjuder på importprisdata och bostadsbyggande för juli, klockan 14.30, samt industriproduktion och kapacitetsutnyttjande för samma månad klockan 15.15.

Enligt Bloomberg News prognosenkäter väntas importpriserna ha sjunkit 0,1 procent jämfört med i juni och stigit 13,4 procent jämfört med juli 2010. Takten i bostadsbyggandet väntas ha sjunkit 4,6 procent i juli jämfört med juni, industriproduktionen väntas ha stigit 0,5 procent medan kapacitetsutnyttjandet väntas ha stigit till 77,0 procent, från 76,7 procent i juni.

I Asien uppvisade de ledande börsindexen en blandad utveckling på tisdagen, men förutom Sydkoreas Kospi-index. Som steg omkring 3,75 procent, var indexförändringarna måttliga.

I Kina stärktes yuanen ytterligare något mot dollarn, till nära 6:3850, på tisdagen efter nya signaler som tyder på att Kina kan tolerera en fortsatt något starkare valuta som en metod att dämpa inflationen.

China Securities Journal skriver i en ledare på första sidan i dagens tidning att tiden nu är rätt för Kina att på ett "lämpligt" sätt utvidga yuanens tradingintervall gentemot dollarn.

Tidningen skriver att ett utvidgat tradingintervall och ökad flexibilitet i yuanens växelkurs kommer att hjälpa till att dämpa de ensidiga apprecieringsförväntningarna och effektivt blockera kapitalinflödet.

Samtidigt höjde Kinas centralbank räntan vid dagens emission av ettårsväxlar, för första gången på sju veckor. Växlarna såldes till en ränta på 3,5840 procent jämfört med 3,4982 procent tidigare.

"Detta kan spegla att centralbanken skulle vilja förlita sig mer på växlar för att dränera likviditet, snarare än verktyg som styrräntehöjningar", sade Frances Cheung, seniorstrateg vid Credit Agricole i Hongkong, till Bloomberg News.

Protokollet från RBA:s (Australiens centralbank) möte den 2 augusti visade att det var oro för att turbulensen på de finansiella marknaderna kunde få den globala tillväxten att bromsa in låg bakom att banken valde att förlänga sin paus i räntehöjningarna.

Ledamöterna noterade dock samtidigt att det ännu fanns skäl till viss oro beträffande inflationsutsikterna på medellång sikt, vilket kunde ha varit ett argument för en ytterligare höjning av styrräntan. Den australiensiska räntemarknaden, som hade börjat prisa in sänkta styrräntor från RBA under hösten, reagerade på protokollet med att pressa upp statspappersräntor främst i kortare löptider.

På valutamarknaderna har rörelserna i de stora valutaparen varit begränsade under natten, men dollarn stärks något mot andra valutor i Asien på tisdagen.

I Europa riktas blickarna på tisdagen kanske främst mot eventuella nya budskap efter mötet mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Men mötet i Paris inleds först klockan 16.00, med en presskonferens inplanerad till klockan 18.30.

På den europeiska statistikagendan riktas blickarna mot preliminära BNP-data för det andra kvartalet från en rad euroländer, bland annat Tyskland klockan 8.00, Spanien klockan 9.00, Nederländerna klockan 9.30 och Portugal klockan 11.00. Klockan 11.00 publicerar också Eurostat ett första estimat över BNP-tillväxten i hela euroområdet under första kvartalet.

Enligt Bloomberg News prognosenkäter väntas Tysklands BNP ha ökat 0,5 procent jämfört med första kvartalet, i Spanien väntas BNP ha stigit 0,2 procent, i Nederländerna väntas +0,3 procent medan Portugals BNP väntas ha sjunkit 1,1 procent jämfört med föregående kvartal.

BNP i hela euroområdet väntas ha stigit 0,3 procent jämfört med första kvartalet och 1,8 procent jämfört med andra kvartalet 2010.

Från Storbritannien publiceras juli-KPI klockan 10.30, som väntas visa att inflationstakten steg till 4,3 procent, från 4,2 procent i juni.

I Sverige publicerar Mäklarstatistik sin rapport om bostadspriserna i juli klockan 8.00, och Arbetsförmedlingen rapporterar månadsstatistik för juli klockan 10.00.

Klockan 11.00 håller vidare finansutskottet ett extra möte för att informera sig om den senaste ekonomiska utvecklingen. Ledamöterna kommer att höra Riksbankschefen Stefan Ingves, finansminister Anders Borg samt Mats Dillén och Jesper Hansson från Konjunkturinstitutet. Mötet är stängt för media så det är oklart huruvida det några nya besked från mötesdeltagarna.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?