Annons

USA-börser: Jätteaffär lyfter New York

Börserna i New York inledde uppåt på måndagen med stöd av stora företagsaffärer och fokus på en generellt låg värderingsnivå för aktier efter de betydande nedgångar som utlöstes av dramatiken kring USA:s skuldtak och oron för en stagnerande ekonomisk återhämtning. Ett smolk i bägaren var svag produktionsstatistik.

Omkring klockan 16.45 var Dow Jones upp 1,3 procent till noteringen 11.416. S&P 500 ökade 1,5 procent till 1.196 och Nasdaq Composite 1,2 procent till 2.538.

Omsättningen var 236 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 500 miljoner på Nasdaq.

"Det är dags för en uppåtrekyl om vi ser enskilt på det översålda läget. Värderingarna har fallit och det pågår en del företagsförvärv. Men för att bli mer aggressiva behöver vi mer klarhet vad gäller stabiliseringen av ekonomin. Den enda ljuspunkten vi haft därvidlag var produktionen, och nu börjar den försämras", sade en kapitalförvaltare till Bloomberg News.

Måndagens två huvudnummer på den makroekonomiska scenen handlade om husbyggande och produktion.

Stämningsläget bland amerikanska husbyggare var oförändrat i augusti jämfört med månaden innan enligt National Association of Housebuilders, NAHB, och Wells Fargos index över förtroendet bland amerikanska husbyggarföretag.

Indexet uppgick till 15 i augusti, oförändrat från juli och i linje med förväntningarna enligt Bloomberg news estimatsammanställning.

Empire State Manufacturing Index backade till -7,72 i augusti jämfört med föregående månads -3,76, att jämföra med förväntningar om att indexet skulle ha stigit till 0,00.

Motorola Mobility och Google klev in i rampljuset efter att Google lagt ett bud värt 12,5 miljarder dollar, eller 40 dollar per aktie, på den amerikanska mobiltelefontillverkaren. Det motsvarar en premie på 63 procent jämfört med stängningskursen för Motorola Mobilitys aktie på fredagen.

Motorola rusade 57 procent i den tidiga handeln till 38:35 dollar, medan Google backade 1,6 procent.

Bank of America toppade vinnarlistan inom Dow Jones med en uppgång på 4,5 procent efter att ha varskott marknaden om att banken lämnar sin internationella kreditkortsverksamhet.

Cisco, med en nedgång på 0,1 procent, och Wal-Mart som backade 0,4 procent inför tisdagens rapport, var de båda sänkena inom Dow Jones.

Handeln i amerikanska räntepapper höll sig stabil. Den amerikanska 10-årsräntan var upp 1 punkt till 2,26 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?