Annons

Asienbörser: Starka USA-siffror gladde

De asiatiska börserna avancerade på måndagen. Riskaptiten ökade i spåren av solid amerikansk detaljhandelsstatistik från fredagen och japanska BNP-siffror som inkom bättre än väntat på måndagen.

Klockan 7.35 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 upp 1,8 procent.

Regionens börser gladdes åt den amerikanska statistiken från fredagseftermiddagen som visade att detaljhandelsförsäljningen steg med 0,5 procent i juli, vilket var den största uppgången på fyra månader.

I Tokyo fick börserna ytterligare stöd av preliminär BNP-statistik som visade att Japans bruttonationalprodukt sjönk med 0,3 procent under andra kvartalet jämfört med föregående kvartal, vilket var bättre än förväntade 0,6 procent, Enligt Bloomberg News prognosenkät.

"Investerare blev uppmuntrade av att saker och ting inte var så horribla som det först såg ut, men marknaderna måste fortfarande inse att den globala tillväxten inte alls är lika stabil som man tidigare trodde", sade Stephen Halmarick, chefstrateg på Colonial First State Global Asset Management, till Bloomberg News.

Besked från Japans finansminister om att "kraftiga åtgärder kommer att vidtas om det blir nödvändigt" för att motverka förstärkning av yenen gav exportbolagen en ytterligare skjuts. Toyota Motor, världens största biltillverkare, klättrade 2,4 procent.

Nikkei 225 var 1,4 procent högre och Topix steg 1,2 procent.

I Kina steg riktmärkesindexet för fjärde dagen i rad efter spekulation om att regeringen kan komma att stimulera ekonomin sedan nyutlåningen minskat.

Shanghai Composite ökade 0,2 procent och Shenzhen Composite lyfte 0,9 procent.

I Hongkong var det också glada miner där Hang Seng Index avancerade 2,6 procent. Li & Fung, den största tillverkaren av kläder och leksaker till Walmart, steg 4,5 procent.

I Australien steg gruv- och oljejätten BHP Billiton 4,4 procent med stöd av stigande råvarupriser. S&P/ASX 200 index ökade 2,3 procent.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?